0

mevlana tarafından kurulan türk kökenli bir tarikattır mevlana'nın oğlu sultan veled ile tarikat daha da bir düzene girmiştir belirli bir kurallara sokulmuştur tarikatın üyelerine mevlevi denir toplantı ve ayinler yapılır mevlana'nın torunları arasında tarikatın başı seçilir ve bu kişilere çelebi adı verilir tasavvuf müziğine kullanırlar dönerek yapılan ayinlerinde sema adı verilen büyük bir gösteri yer tutar ve büyüleyici bir güzelliği vardır beyaz kıyafetler içinde ki insanlar allah'tan geldik allah'a gidiyoruz işaretiyle eline bir elini yukarı bir elini sol aşağıya işaret ederek dönmeye başlarlar bu dönme işlemi ney müziği ile yapılır tasavvufi bir müzik kullanılır kısacası mevlana tarafından ortaya çıkarılmıştır allah'a ulaşmak amaçlı ünlerdir oğlu sultan veled tarafından genişletilmiş belirli kurallar koyulmuştur ve hala günümüzde mevlevi tarikatı'nın üyeleri ve mevlevilik gösterileri konya'da özellikle istanbul'da yapılmaktadır.

1

mevlana celaleddin rumi'nin görüşlerine dayanan ve ölümünden sonra da oğlu tarafından kurulan tarikat..
mevlevilikte nezir sayısı dokuz ve on sekizdir.
on sekizden sonra dokuzun misli olan yirmi yedi, otuz altı vs. diye gider..
dergaha bağışta bulunmak, dedesine yardım etmek isteyen kişi vereceğini bu sayılar ile şeyhe gizlice verir.
mevlevilikte inandıkları tek rab vardır.. ama ilah da sınır yoktur. dileyen dilediğine tapar.
dileyen dilediğine dua eder, tek rab kuralı da çok katı değildir. dileyen yine istediğini, dilediği kişiye rablık vasfı verir.
mevlevilik dininde kaynakları mesnevi'dir. içinde hinduizm, şamanizmden de etkileşim vardır. ayrıca, daha iyi anlaşılsın diye pornografik içeriklerde vardır.. eşcinsellik gibi..
mevlevilik dininde kişiler kendi ibadetlerini kendileri belirler.kişi etek giyip kendi etrafında dönerek müzik eşliğinde ibadet eder.
tuhaf bir şey.. iyice incelenmeli.. mevlana deyip duruyoruz ama.. :))