0
0

osmanlı'da lale devri 1718 pasarofça antlaşması ile başlayıp 1730 patrona halil isyanı ile sona eren bir dönemdir. bu dönem oldukça önemlidir. osmanlı devleti geri kaldığını kanul etmiştir avrupa'yı örnek almaya başlamıştır. dönemin padişahı: üçüncü ahmet han'dır. dönemin sadrazamı: nevşehirli ibrahim paşa, dönemin şairi: nedim, dönemin minyatürcüsü: levni, dönemin en önemli eseri: üçüncü ahmet çeşmesi, dönemin simgesi: lale'dir.
yalova'da ilk kez kağıt fabrikası kurulmuştur. istanbul'da çini fabrikası kurulmuştur. ilk özel matbaa ibrahim müteferrika ve sait efendi tarafından yapılmıştır. matbaada ilk basılan eser vani mehmet'e ait olan van kulu lugatı'dır. ilk kez geçici elçilik açılmıştır. ilk geçici elçimiz yirmi sekiz mehmet çelebi'dir. paris'te ilk geçici elçilik açılmıştır. eserinni adı seferetname'dir. itfaiye örgütü yani tulumbacılar ocağı kurulmuştur. iran'dan çiçek aşısı getirilmiştir. 1730 patrona halil ayaklanması ile sona eren bir dönemdir.

0

lale devri osmanlı devletinde giderek artan sosyal , siyasal ve ekonomik sorunlara karşı avrupa 'dan lale ithalatı ile başlayan ve 18 sene süren etkinlik ve şölen dönemidir.

0

osmanlı devletinde padişahların veya devlet adamlarının oturdukları yerde lale yetiştirmesi ile başlamıştır.

0

osmanlı tarihi döneminde devlet adamlarının konaklarında lale yetiştirmenin yaygın olduğu, zevk ve eğlence dönemi olan, damat ibrahim paşa'nın sadrazamlık yaptığı dönemdir lale devri.