1

takriri sükun kanunu, 4 mart 1925 senesinde türkiye büyük millet meclisinde kabul edilen bir kanundur. hükümet üyeleri takriri sükun kanunu ile geniş yetkilere sahip oldular. o zaman hükümetin başında ismet inönü vardı. ismet paşa bu kanun ile ülkede dinci olaylara, gericiliği bir dur demek için bu kanunun meclisten geçirmek istiyordu. ama o zaman şartlarında bunu başaramadı. ismet paşa başaramayınca istife etti ve yerine fethi okyar geçmiştir. lakin, fethi bey koltuğa oturduktan sonra, kısa bir süre sonra doğu anadolu bölgesinde şeyh sait ayaklanması baş gösterdi. hemen ülkede sıkıyönetim ilan edildi ve fethi okyar düşürülerek, yerine tekrar ismet paşa geçti. ismet paşanın ilk işi bu kanunun hemen meclisten geçirmek ve ülkede asayişi sağlamaktı. bunu da yaptı. kanun meclisten geçti. bu olayların ardından istiklal mahkemeleri kuruldu.

1

1925 yılında kabul edilen, kemalist devrimin yerleşmesinde önemli katkıları olan kanundur.
kanun kabul edildiği sırada, terakkiperver cumhuriyeti fırkası henüz kapatılmadığından türkiye büyük millet meclisinde bulunan bu fırkanın üyeleri bu kanuna büyük tepki göstermişlerdi.
yalnızca 3 maddeden oluşur. ilk maddesi, irtica isteyenlerin başında adete kılıç gibi sallanmıştır.
irtica ve isyanları yasaklamaya yöneliktir. bunu nutuk'ta zaten mustafa kemal atatürk çok güzel anlatmıştır gerekliliğini.
sonuç olarak söz konusu olan bu yasanın kabulü, o dönem için değil, varlığı anlaşılabilirdi.
kısacası hükümet hakkında konuşulması engellenmişti.