0

bireysel emeklilik denilen sey, kisinin belirledigi tutari her ay yatirdigi ve her ay yatirilan tutarin %25 ini yatiracak kadsr devlet destegi aldiginiz bir sistemdir. ilk ciktigi zaman 10 yil sonra emekli olacaksiniz deniliyordu. ama malesef is oyle degil. yadiniz gelince emekli oluyorsunuz eger bu sistemi yaparsaniz. sonra aslinda yarar olarak soyle birsey diyebilirim. para biriktirme yonunden guzel. ama iste zorunlu tutulmasi ve 6 aydan once cikilmasi halinde anaparanizdan kesinti olmakta. yani sizin paranizin bir kismini size vermiyorlar. en kotu yani bu. yani boyle birsey yapacaginiza kendinize bir kumbara yapin, bireysel emeklilige aylik verecrginiz parayi kumbaraniza atin daha iyi. en azindan kumbaraniz elinizin altinda olacak ve ihtiyac halinde o kumbaraya aninda basvuracaksiniz. en gereksiz gordugum sistemlerden biridir o yuzden bu sistem. girmeyin derim.

2

ve insanin ne zaman nerede paraya ihtiyaci olacak hic bilinmez. bir hastalik, issizlik ya da is kurma durumunda cekecek olsaniz zaten paraniz tl de durdugu icin deger kaybediyor. bunu goz onunde bulundirmaniz gerekmekte. bireysel emeklilik yaptiracainiza bsnkaniza odeme talimati verip her ay maasinizdan bireysel emeklilikte yatiracaginiz tutar kadsr crkip altin alabilirsiniz ve siz durdurmadikca her ay hesabınızdan belirlediginiz miktar otomatik olarak altin alir.

2

bireysel emeklilik aslinda para biriktiremeyen kisilerin basvurmus oldugu ama faydasiz ve bir o kadsr da gereksiz gördügüm bir sistemdir. eger 6 yildan oncr cikarsaniz anaparanizdan kesinti olmakta ve devlelt katkisi alinamamakta. 6 yili doldurup ta cikarsaniz anaparanizin tamamini alirsiniz. ve eger 10 yili brklerseniz anaparaniz haricinde drvlet katkisini da alirsiniz. bu sure zarfinda bireysel emekliligr yatirdiginiz miktari gram altin alarak yapsaydiniz 10 yil icerisinde biriktirdigibiz anaparayi coktan katlamis olurdunuz. gereksiz bir sistemdir bireysel emeklilik. bulasmayin, pismanliktir.

1

bireysel emeklilik özel bankacılık ya da kuruluşların belli miktarlarda insanlara zamanıngeldiğinde emeklilik hakkı vereceğini söyleyen sistemlerdir. faydasızdır eğer sabredip, 10 yıl anlaştığınız bir kuruluş veya banka ile anlaşırsanız ve yaşınız geldiğinde emekli olursunuz. aylık elinize bşr miktar para geçmiş olur. ama istenilen kriterlere uymak zorundasınız.

1

bireysel emeklilik kişilerin herhangi bir banka ile anlaşma sağlayarak aylık kazançları doğrultusunda belirli oranlarda her ay düzenli para yatırarak geleceğini kendi inşaa etme modelidir. bana göre yararlı bir ekonomi programıdır.