0

1921 yılında enver paşanın türkistan topraklarına giderek basmacı hareketine destek vermesi ile önce çatışmalar şiddetlenmiş ardından rusya karşısında üstünlük sağlanmıştır. ruslar barış yapmak istemişlerdir. enver paşa ise türkistan topraklarından tamaamen çekilmedikleri müddetçe barış antlaşması yapılmayacağını bildirmiştir. bu arada semerkant'ta geçici bir müstakil devlet kurulmuştur.

ruslar yeniden saldırınca yine kanlı çatışmalar olmuş, bu yeni devlet yıkılmış, basmacıların liderleri dağılmış ve enver paşa şehit olmuştur. 1924 yılına kadar basmacı hareketi durmuştur.

0

enver paşa’nın 8 kasım 1921 tarihinde türkistan’a gelip basmacılara katılmasıyla mücadeleler daha da şiddetlenmiştir. 1922’de sovyet rusya’nın genel bir saldırıya geçmesi üzerine “basmacı liderleri” birbirlerinden ayrılmak zorunda kalmışlar.

0

1921 yılında enver paşa türkistan’a giderek basmalı hareketine katılmıştır. enver paşa bu harekete katılınca ruslar bir çok kayıp verdi bunun üzerine ruslar antlaşma yapmak istediler ama enver paşa sovyet askerlerin türkistan’dan çıkması gerek öyle antlaşma yaparız sözünü söyleyerek antlaşmayı reddetti. bunun üzerine semerkant şehrinde türkistan müstakil devleti kuruldu. devlet kurulunca sovyet birliği ağır bir saldırı düzenledi ve basmalı hareketin liderini ve enver paşa şehit oldu. böylece türkistan devleti dağıldı.