1

acısını çıkarmak, kişinin yaşadığı bir olumsuz deneyimden sonra, yine o yaşananın başına geldiği süreçte bu sefer daha baskıcı bir karakterde olayın üstüne gitmesi, onu yaşaması, hakkını vermesi gibi düşünceler ile kullanılır.
tehdit gibi de algılanabilir. biri sizi kızdırdığı zaman ona "bunun acısını senden çıkaracağım" da diyebilirsiniz. genelde iddialı bir sözdür.

1

acısını çıkartmak deyimi iki farklı anlamda kullanılmış olan bir deyim türüdür.olarak bu olayın acısını senden çıkartacağım gibi bir cümle kuruluyor ise uğranılan bir haksızlık karşısında o kişiden intikam almak anlamlarında kullanılmış olan bir deyim olur. burada olumsuz bir anlam içerir ve sinirlendiğimiz ya da bizi üzen bir kişinin canını yakma isteğini ifade eder.
bunun dışında bir de olumlu bir anlamı vardır , o da şu şekildedir. içimizde kalan olumsuz bir durumla karşılaştığımızda ya da üzüldüğümüzde elimize iyi bir fırsat geçtiği zaman kaybettiğimiz şeyleri uğramış olduğumuz zararı fazlasıyla karşıladığımız durumlarda kullanılan olumlu bir anlamıdır. örneğin ; bir olaydan sonra çok fazla üzülmüşüzdür, üzüldüğümüz günlerin ardından bizi çok mutlu edecek bir olayla karşılaşırsak eğer her zaman vereceğim bizden çok daha abartılı tepkiler verip çok daha mutlu olmaya çalışarak o anın tadını çıkarmak isteriz ve eski kötü günlerin acısını çıkartıyorum gibi bir cümle kullanabiliriz.
şekilde acısını çıkartmak deyiminin
, hem olumlu hem de olumsuz olarak iki farklı anlamda kullanabiliriz

1

bir seyden geri kalmis olmanin verdigi hirs ile soylenen bir sozdur

1

acısını çıkarmak deyiminin senden intikam alacağım demek anlamına geliyor.