1

2000li yıllardan itibaren dünya genelinde oluşan ekolojik değişmeler ve artan çevre kirliliğine karşı küresel boyutta girişimler başlamış ve bunun en önemli adımı olarak görülen 16 şubat 2015 yılında imzalanan kyoto protokolü bu anlamda ilklerden biridir. bu protokolün amacına gelecek olursak; bazı sera gazı olarak adlandırılan karbondioksit, sülfür heksaflorid, metan, nitro oksit gibi zararlı gazların 2008-2012 yılları arasında 5 yıllık süreçte ortalama salınım diğerlerini azaltmak amacıyla 1992'de tarihinde brezilya'nın rio de janeiro kentinde yapılan dünya zirvesi'nde kabul edilmiş birleşmiş milletler iklim değişikliği çerçeve sözleşmesi ne ek olarak kabul edildi.biraz daha detay verecek olursak birleşmiş milletler çevre programı basın bildirisine göre :"kyoto protokolü gelişmiş ülkelerin sera gazı salınımlarını 1990 yılına göre yüzde 5.2 azaltmaları öngören bir anlaşmadır." bu protokoldeki hedeflerin amaca gelecek olursam,atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun iklime tehlikeli etki yapmayacak seviyelerde kalmasını sağlamak ve bunun stabil tutmak hedeflemekte.anlaşma imzalanmadan önce aralık 1997'de japonya'nın kyoto şehrinde görüşüldü ve 16 mart 1998'de imzaya açıldı ve 15 mart 1999 yılında ise son şekli verildi.de yürürlüğe girdiği tarih olan 16 şubat 2005 tarihinden sonra ilerleyen süreçte 2006 yılı itibariyle 169 ülke ve devlete bağlı örgütler anlaşmaya imza attılar.bu anlaşmaya imza atmayan ülkelerden dikkat çekerim iki tanesi atmosferi en çok kirleten amerika birleşik devletleri ve avustralya'dır.bazı ülkelerde anlaşmaya imza atmalarına rağmen karbon salınımını azaltmak konusunda ciddi adım atmamışlardır.bu devletlere örnek olarakta çin halk cumhuriyeti ve hindistan örnek gösterilebilir.

0

kyoto protokolü küresel ısınma başta olmak üzere çevre temizliği için başlatılan uluslararası bir uygulamadıt.bildiğim kadarıyla küresel ısınmaya en fazla sebep olan abd imzalamamıştır

0

kuresel isinma ve iklim degisiklikleriyle ilgili imzalanmis dunyaca ilk protokoldur kyoto protokolu. 2006 yilinda 169 devlet imza atmis.

0

kyoto protokolü: küresel ısınma ve iklim değişikliği ile ilgili dünyadaki ilk protokoldür. sera gazlarının salınımının ortaya çıkardığı zararla mücadele etme protokolüdür. uluslararası bir antlaşmadır. birçok ülke imzaladı. hatta ilk etapta 55 yakın ülke imzaladı. abd, çin, hindistan imzalamadı.