0

bildiğim kadarıyla sağlam zeminlere yapılır. çünkü kaygan zemin pekte iyi bir yer değildir.

0

barajlar en önemli su kaynaklarımızdan birisidir.barajların amacı geri dönüşümü sağlamak yani su buharlaşıyor yağmur oluyor tekrar bize geri dönüyor.barajlar hangi araziler üzerine kurulur sorusuna ise cevabım şudur:barajların kurulacağı ortam ilk olarak büyük olmalı sebebi ise su hareket edicek su depolanıcak yani ne kadar büyük olursa o kadar iyi.ikincisi ise barajın kurulacağı ortamın temiz olması ve etrafta bina vs hiçbirşey olmaması lazım çünkü o su bize geliyor o suyu temiz kalmasını sağlamak için çevresinin temiz olmasını sağlamalıyız.üçüncü olarak barajın kurulacağı arazinin sulak bir alan olması lazım yani yağış alan mevkide olması lazım birde oksijenin bol olması lazım.arazi sulak olursa barajdan ve sudan kar ermiş oluruz.oksijen ise suyun temiz olmasını kendini koruyabilmesini sağlar.dördüncüsü ise baraj suyunun korunması baraj suyu korunmazsa su mikrop yapar bakteri üretir o suyu biz kullandığımız için mikrop ve bakteriler bize bulaşır.barajlar çok akıllıca düşünülen yapay su kaynaklarından biridir.barajların olması insan hayatını kolaylaştırmıştır.suyu nasıl biriktirebileceğimizi öğrenmiş bulunuyoruz.

0

vadi gibi ortası boş yerlere yapılır ve su orada toplanır.

0

barajlar engebeli araziler uzerine kurulu oluyor. oellikle iki dag arasinda derin vadiler arasinda kalan nehirler uzerine kurulur.

0

barajlar yağmur ve kar sularının, akarsu ve derelerin sularını biriktirmek için akarsu yataklarına yapılır genellikle. barajlar şehirlerin su ihtiyacını karşılar. barajlar olmasa sular boşuna akıp gider. yaz olunca susuzluk ve kuraklık olur. barajlar sulamada da kullanılır. ayrıca barajlardan elektrik enerjisi üretimi yapılır. barajlarla sular bir yerde toplanır adeta bir havuz gibi. ülkemizde birçok baraj bulunmaktadır. barajlar bizim için hayati önem taşımaktadır. atatürk barajı, keban barajı, karakaya barajı, irfanlı barajı, çubuk barajı aklıma gelenlerden. ülkemizde bulunan en büyük baraj atatürk barajı güneydoğu'nun su ihtiyacını karşılayarak sulamada da kullanılır.

0

barajlar tüm illere ve şehirlere eşit ölçüde olan bir araziye yapılması çok iyi olur çünkü bu sayede herkesin hakkı eşit bir biçimde verilir barajların altına bir mekanizma ile tüm köylere ve şehirlere eşit miktarda su gitmesi herkesin işine gelir çünkü hem hakk yenilmez hemde su paylaşımı daha iyi olur ve bu barajdan daha elektrik ve benzeri şeylerde üretilebilir kinetik bir enerjisi olan bu barajların çok kullanışlı yönleri vardır bu sayede insanlar bir çok işine yarayacaktır barajların kullanım alanları bir çoktur ama bence açıklamaya gerek yok barajlar insaların hayat sürdüre bilmesi için en önemli şeyi bulundurur suyu tabiki insan susuz yaşıyamaz bu sayede insaların en önemli kaynağı güzelce depolanır ve zamanla onlarda biticektir ama daha yeni şeylerde bulunacaktir bence sonuçta insanlığın yok olmasına göz yumacak değiller ve suyu sağ sola boş yere akıtmakta doğru değildir zaten o suya para ile alıyorsunuz sonuçta demi bir kere aile ekonomisine yazık.

0

barajlar akarsu yataklarına ve akıntının şiddetli olduğu yerlere yapılır. geniş bir arazi gerektirmesi nedeniyle akarsu yatağı genişletilebilir.

0

atatürk barajı
adıyaman şanlıurfa illeri arasında fırat nehri üzerinde kurulu olup enerji ve sulama amaçlıdır gap projesi içinde karakaya barajının 180 kilometre mansabında şanlıurfa ilinin bozova ilçesinde yirmi dört kilometre uzaklıkta fırat nehri üzerine kurulan barajdır barajların yapısının düz olması arazisinin akarsu olması gerekir aa muhabirinin orman ve su işleri bakanlığı verilerinden değerlediği bilgilere göre dsi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında gümüşhanede on dört bayburda altı artvin ve giresun da 5 er orduda iki trabzon da bir olmak üzere otuz uç baraj inşa edildi.gümüşhanede 18 bayburtta 9 giresun da 8 orduda beş artvinde ise 1 olmak üzere kırk bir barajın inşaatı devam ediyor gümüşhanede sekiz bqyburtta yedi orduda dört gümüşhanede üç artvinde iki trabzon da bir olmak üzere toplam 25 baraj ise proje ve çalışmalarına devam etmektedir

0

barajlar sağlık ve çukur alanlara kullanır çünkü buralarda su daha çok toplanır ve yağmurun daha çok olan bölgelere kurulur yani bu bölgeler ağaçlık rakımı yüksek yerlerdir.

0

barajlar fizik kanunları üzerine sıvı maddelerin akışından kayanaklanacak enerji akışını enerjiye çevirme olayında insanlara hizmet etmektedir.barajlar çeşitli büyüklüklerde imal edilmiş olup yapılma durumuna göre sınıflara ayrılır dolgu tipi barajlar,yığma barajlar,biriktirme barajlar,gölet yapımı ve betonarme olarak inşaa edilmiş olan barajlar dikkatimizi çekmektedir.bu barajların ortak bir özelliği bahar aylarında erimiş kar sularını ve yağmur sularını akarsu ve nehirlere akmasıyla belirli coğrafyada ki bu cografya birikmiş suyun belirli egimler altında kanallardan türbinlere yollanmasıyla türbinlerin çevrilmesi ve çevrilmesi sonucu elektrik akımı oluşmasına neden olmaktadır.baraj yapılan arazilerin ortak özelliği yüksek kotta su toplanması ve bu suyun eğimle şiddetle aşağıya doğru salınarak türbinlerden enerji üretmesidir.ayrıca baraj göletinde birikitme suları topladığımız havzanın geçirimsiz olma özelliğine dikkat edilmektedir.

0

barajlar su kaynağı olan önününe set çekilmesi mümkün olan dik ve kayalık yerlereyapılır.

0

ajlar engebeli ve dağlık alan ve çukur yerler üzerine inşa edilir sebebi debiden dolayıdır .kurulan yerin çok yağmur alması önemlidir ve merkezi yerlerine yabarajlar genellikle dağlık yada çukur gibi arazilejlar engemlidir ve merkezi yerlerine yakın olması gerekir ülkemizde ki önemli barajlar seyhan barajı atatürk barajı keban barajı sazlı dere barbeli ve dağlık alan ve çukur yerler üzerine inşa edilir sebebi debiden dolayıdır .kurulan yerin çok yağmur alması önemlidir ve merkezi yerlerine yakın olması gerekir ülkemizde ki önemli barajlar seyhan barajı atatürk barajı keban barajı sazlı dere barajıdır barajların olduğu yerde hidro elektrik santraller bulunur hidro elektrik santrallerin amacı elektrik üretmektir.akarsular ile dolan barajlar insanlara su dağıtır.re inşa edilir ama en önemliside o bölgkın olması gerekir ülkemizde ki önemli barajlar seyhan barajı atatürk barajı keban barajı sazlı dere barajıdır barajların olduğu yerde hidro elektrik santraller bulunur hidro elektrik santrallerin amacı elektrik üretme

0

barajlar dünyanın her yerinde çok çeşitli yöntemler be amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. fiziksel olarak orojenik süreçlerini tamamlamış yapılar üzerinde oldukça verimli olarak kullanılan barajlar için yer seçimi oldukça fazla önem arz etmektedir. sulama ve içme suyu olarak kullanılması dışındaki en önemli kullanım alanı hidroelektrik alanıdır. vadi alanlarında oldukça verimli şekilde kullanılan barajlar için olmazsa olmaz şart eğimdir. düz alanda su birikimi mümkün olmayacağı için eğimli bir alan gerekmektedir. bundan sonra zemin çok fazla önem arz etmektedir. geçirimsiz sert bir tabaka üzerine inşa edilmeli ki barajın biriken su sızarak taban suyuna karışmasın. yerleşim yerinden uzak olması ise çok çok önemli bir unsurdur. barajın çökme riski ve fazla su ile taşkına uğraması riski olmasından ötürü baraj yakınında ki yerleşmeleri tehlikeye atacaktır.

0

yağan yağmur sularının, eriyen karların oluşturduğu akarsular sadece geçtiği yerlerdeli çevreye fayda sağlayarak sürekli akmaktadır. ancak değişken iklim ve yağmurun yağmaması insanlar da dahil tüm doğa için tehlike demektir. şte bu susuzluk durumu göz önünde bulundurularak suların yerde biriktirilmesini ve ihtiyaç halinde kullanılmasını amacıyla barajlar inşa edilmiştir. biriktirilen suyun gücünden faydalanarak enerji üretilmesi barajların asıl gayesidir. ülkelerin elektrik üretiminin en kolay ve maliyetsiz yolu barajlardır.

0

barajların genel olarak mantığı bir akarsu vadisini kapatıp arkasında su biriktirerek, bu biriken suyunda enerji üretiminde, içme suyu üretiminde, tarım alanlarında sulama gibi bir çok amaçla kullanılır. dünyanın her alanda su ihtiyacını karşılayan barajların en önemli özelliği ise enerji üretmesidir. enerjiyi üretirken az masraf yapıyor ama çok fazla elektrik üretiyor. yapımı da bir o kadar zahmetli ve zor olan bu yapıtlar oldukça da masraflılardır. bir baraj yapılmadan önce yapılacağı yeri jeologlar ve topograflar gelir ve arazinin her yönden yeterli olup olmadığını araştırır. bir barajın yapılması için en önemli faktör ise topraktır. eğer toprak suyu sızdırıyorsa ve geçişine izin veriyorsa orada baraj yapılamaz. baraj yapılacak akarsunun vadisindeki en çok daraldığı alana baraj yapılır bunun nedeni ise maliyeti ve sarf edilen enerjiyi daha minimum seviyelere çeker. baraj yapmak için çok derinlere inilmeli ve suyun sızmasını engellemek için perdeler kullanılmalıdır . her baraj bittikten sonra arkasında topladığı eski akarsu suyu ve yağmur suları sayesinde arkasında yeni bir göl oluşturması ile bilinir. buna da baraj gölü yada rezervuar denir. altı adet baraj çeşidi vardır. ilk olarak ağırlık barajları temel toprağı kayalık olan baraj çeşididir. beton barajlar sağlam kaya temeline sahip olan ve vadilerde kurulan baraj tipidir. kemer barajları daire veya yay şeklinde olan barajlardır. payandalı barajlar bu barajların farkı ise suyun basıncı değil kendi şekilleri sayesinde suya karşı bir enerji üretir. kaya dolgulu barajlar kesitleri dik yamuk şeklinde olan barajlardır. toprak dolgu barajlar içerisinde çakıl kum ve kilden oluşan sıkıştırılmış topraktan yapılan baraj tipidir ve en çok kullanılan baraj tipi budur

0

barajlar enerji üretimi için çok önemlidir. barajlar dağlık ortamlarda yapılır bu sayede baraj hazinesin de daha fazla su tutulur.

0

barajlar iki dağ arasında kalan ovalarda yapılır genelde. baraj yapılacak yerdeki su miktarı yani debiside bunun için çok önemlidir.

0

akrsu dere ve su yatağı olan bölgelere yakın yerlere inşaa edilir

0

dağlık veya düz alanlara yapılır suyu orada toplarlar

0

barajlar suyun karın rahat birikip kullanıma kolay yerlere kurulur