2

sarı nokta hastalığı, merkezi retinadan sorunlu bir görme hastalığıdır. genellikle yaşı 50 ve üzeri olan kişilerde görünüyormuş. belirtileri kişiye göre değişse de genel belirtiler olarak sayacaklarımız;
karartı, eğik görme durumları.
retina gözün arka kısmını kaplayan bir sinir tabası bildiğiniz üzere, ve bu retinanın makula denilen bir bölgesi var. makula, bir şeyleri net olarak ayrıntılı görmemizi sağlayan kısımdır. makula eğer fonksiyonlarını kaybederse kişinin görmesi etkilenir, uzaktaki ve yakındaki cisimleri eğri olarak görmeye başlar. karanlık yerlerde görme olayı bozulur ve bu kişinin günlük yaşantısını kalitesiz olarak etkiler. örnek vermek gerekirse, saate baktığınızı düşünün saatin çevresini görürsünüz, yuvarlaklığını ama o yuvarlaklığın içini net göremesiniz. saatin kaç olduğunu anlayamazsınız. merkezi görme bozulduğundan bu yaşanır.
genel olarak oluşmasının nedeni yaş olsa da, katarakt, hipertansiyon, fazla güneşe maruz kalma, mineral ve vitamin eksikliğidir.
makula dejenerasyonunun yaşa bağlı olarak görülen 2 tipi vardır. bunlar;
kuru yani atrofik dejenerasyon,
yaş yani exudatif dejenerasyondur.
kuru tip dejenerasyon en çok rastlanan tipidir. yaşlanma ile beraber makula incelir ve drusen denilen sarı ve yağlı bir madde birikir. görme kaybı bu sürede hafif düzeydedir.
yaş tip dejenerasyonda ise, retina adı verilen sinir tabakası üzerinde aşırı derecede kan damarları görülür. bu aşırı kan damarları, retina altına kan ya da sıvı sızmasına neden olur. hastanın görme kaybı sınırlıdır ve ilerleyicidir.
kişi bulanık görmeye başlayana kadar bu olayların farkına varmaz. en nihayetinde bir göz doktoruna gidildiğinde bu yapılan testler ve muayene sonucu belli olur ve teşhis konulur.
amsler grid testi, funfus floresein anjiyografi yapılan testlerden ikisidir.

0

sarı noktanın gözle alakalı olduğunu biliyorum. sanırım tedavisi de yok. ilerde yaşlılık zamanın da görme kaybına kadar gidebilir diye biliyorum.