0

makale, yazarının bir konu hakkındaki görüş, düşünce ve bilgisinin bilimsel akademik kanıtlara dayandırarak somut bir biçimde okuyucusuna aktardığı yazı türüdür.

0

her hangi bir konuda bilgi vermek,bir tezi kanıtlamak,bir düşünceyi savunmak amacıyla kaleme alınan yazı türüne makale denir.makale yazılarının temel öğesi fikir dir.yazar herhangi bir konudaki görüşünü veriler,bilimsel deneyler,belgeler,inandırıcı veriler kullanarak okuyucuya kanıtlamaya çalışır.açık,anlaşılır ve ciddi bir şekilde yazılır.yazıldıktan sonra bir araya gelerek makale kirapları şeklinde yayınlanabilir

0

makale bir konuda bilgi düşünce ve görüşlerin bilimsel akademik araştırmalar ile yazıya aktarılmasıdır. her konuda makale yazılabilir fakat kesin bilgilere gerek vardır. makalelerin amacı bilgi vermektir eleştirmek yermek veya alay etmek öznel bilgiler barındırmak değildir. makaleler anlaşılır bir dille yazılmalıdır. hemen hemen her konuda yazılabilir çok uzun yazılmazlar kısa ve öz yazılmaları daha iyidir. makaleler de tek bir konuyu tüm ayrıntıları ile ele alınmalıdır.. bir makalede birden fazla konu okuyucuyu kafa karışıklığına itebilir. dergi gazete gibi uygun sitelerde yayımlanabilir makaleler. kısa olmalıdır ama kısacık da olması eğer özgün geniş bilgiler verildiyse yeterlidir.. yoksa kısa bir makale içi boşsa bir işe yaramaz. iyi bir makale yazabilmek için çok emek vermek gerekir çok araştırma yapmak gerekir istatistiksel verilere kadar uğraşmaya gidilebilir. asıl amacı nir düşünceyi savunmak ispatlamaktır. bilimsel nitelikli yazılardır. nesnellik ve öğreticilik ön plandadır. makalede eğer bir görüş ortaya atılıyorsa bu görüş bilimsel verilerle desteklenmelidir. süslü ağır bir dille yazılmamalıdır. halk okuyup anlayabilmelidir. tarih edebiyat veya matematikle bilgisayarla vb. ilgilenen alanında uzman bir kişiler makale yazabilir. çünkü esas amaç bilhi vermektir. edebiyatımızda ilk makaleyi yazan kişi şinasidir. 1860 yılında tercünamı ahval mukaddimesini yazmıştır.