0

cümlenin sonuna koyarız nokta deriz nokta olmazsa cümle bitmez

0

nokta isareti cumlenin sonuna konur bir seyim derecesini belirtmek icin rakamlardan sonra konur ornegin 1. gibi kisaltmalar da kullanilir dr. ve de saatlerin arasina konur

1

nokta cümlenin sonuna konur genellikle. mesela arkadaşım bu saatte eve geldi.
cümlesinde sonuna nokta konulmuştur çünkü cümle bitmiştir artık. başka bir görevi ise kısaltmaların sonuna konur. mesela dr. kelimesinde sonuna kısaltılmış hali koyulur doktorun. sayılardan sonra sıra bildirmek için kullanılır. mesela 3. derken yani 3 kelimesi mı sayı ile yazılmış hali nin yanına koyulur. gene anlamda noktanın konuşanları bunlar.

0

nokta (.) işaretinin kullanıldığı yerler:
-cümlenin sonunda kullanılır. örnek: erkan'ı çok seviyorum.
-kısaltmaların sonlarında kullanılır. örnek: prof.dr. dursun odabaşı
-sıra belirten sayıların sonunda kullanılır. örnek: ben 4. sınıftayım
-saatlerin ve dakikaların arasında kullanılır. örnek: saat 14.50'de görüşmem var.
-matematik çarpma işleminin yerine kullanılır. örnek: 2.6

0

nokta işareti(.)'nin en çok bilinen kullanım şekli cümle sonlarında kullanılmasıdır. dil bilgisinde yüklemi olan cümlelerde cümlenin sonuna konur diğer cümleye büyük harfle başlanır. yüklemi olmayan eksiltili cümlelerde ise üç nokta (...) şeklinde kullanılır. bir noktalama işaretinde nokta var ise -örneğin: iki nokta üst üste, ünlem, soru işareti- o noktalama işaretlerinden sonra da cümle büyük harf ile başlar. noktanın dil bilgisindeki anlamı budur. noktanın bir çok alanda farklı anlamları vardır örneğin matematikte 0. boyut olarak kabul edilir. mimaride, resimde, çizimde ise her şey noktalardan meydana gelir şeklinde bahsedilir. çizginin temel taşı noktadır, çizgi sonsuz noktadan meydana gelen 2 boyutlu bir yapıdır, nokta tanımı olmayan genel bir olgudur. örneğin bir ormandaki ağaçların hepsi birer noktayı temsil eder. nokta her büyüklükte olabilir. basit bir olgu olarak görünse de her alanda farklı farklı anlamlarına rastlamak mümkündür üzerinde birçok makale tez yazılabilir.

0

cümle sonlarına konunur . noktanın görevi cümleyi bitirip başka cümleye geçerken konulan işaretin adıdır.

0

cümle sonralarına kullanılan bir işarettir