0

video asistan hakem uygulaması yani var uygulaması elbette çok olumlu ve doğru kullanıldığı zaman hata payını en minimum seviye ye indirebilecek bir yenilik.ancak bu sistemin kimler tarafından kullanıldığı, nasıl kullanıldığı bana göre bunların hepsinin önünde geliyor.hatırlarsanız dünya kupasın da var sistemi öylesine olumlu, öylesine doğru şekilde kullanılmıştı ki neredeyse 0 hata ile turnuva tamamlanmıştı. uefa hakem komitesi başkanı collina da turnuva sonrası yapmış olduğu toplantı da bu konunun altına değinirken %99.8 doğruluk payını elde ettiklerini vurgulamıştı. peki diğer dünya ülkelerinde ve her şeyin olağan dışı çalıştığı, işlendiği türkiye de bu sistem nasıl kullanılıyor ona göz atalım. dünya genelinde var sistemi dünya kupasında ki kadar olmasa da gene %98 civarında bir doğruluk payı ile işlem görmektedir. yani dünya genelinde oldukça verimli kullanılıyor. ingiltere de bildiğiniz üzere premier ligde var sistemi kullanılmıyor. orada gol teknolojisi var, top çizgiyi geçti mi geçmedi mi buna bakıyorlar sadece. ingiltere de genelde bariz hatalar 5 haftada 1 falan olduğu için adamlar bu teknolojiye gerek dahi duymuyor. gelelim bizim güzide ülkemize. bizim ülkemizde her şey de olduğu gibi bu sistemde de çok büyük tartışmalar var. yahu yapılması gereken tek şey tartışmalı pozisyon olduğu zaman gidip ekrana bakmak ve ekrandan pozisyonu izlemek demi ? fakat buna rağmen bakmayı bilmeyen herhalde görme problemi olan bir çok hakemimiz var ki bu sistem neredeyse her hafta tartışma konusu haline geliyor. ülkemizde görev yapan hakemler bu sistemi nasıl kullanacağı konusunda yeterince bilgi sahibi değil bence. çok uzağa gitmeden geçen hafta oynanan fenerbahçe-evkur yeni malatyaspor maçına bakalım. maçta fenerbahçe'nin çok net verilmeyen bir penaltısı vardı. mehmet ekiciyi, evkur yeni malatyasporlu oyuncu eliyle net bir şekilde itiyor, mehmet ekici yere düşüyor hakem oyunu devam ettiriyordu. topun dışarı çıkması sonrası var odasından uyarı geliyor ve pozisyonu izlemeye gidiyor.pozisyonu yaklaşık olarak 4 defa izleyen hakem çok enteresan bir şekilde penaltı yok kararı veriyor, oyunu devam ettiriyor ve takibi 5 dakika içerisinde fenerbahçe başka bir pozisyonda penaltı kazanıyordu.gene bir diğer fenerbahçe maçında, bursaspor deplasmanında oynayan fenerbahçe son 10 dakikaya önde girmişti maça. maçın hakemi cüneyt çakır valbuenaya yapılan faulü çalmayıp oyunu devam ettirmişti, daha sonrasında aytaçın kafası sonrası volkanın önünde bulunan lima ofsayt pozisyonundaydı fakat topla teması yoktu. topla teması yok ama aktif olarak pozisyon içerisinde. volkanın açısını engelliyordu.cüneyt çakır yaklaşık 2 dakika boyunca pozisyonu izliyor hiçbir şey anlamıyor ve yardımcısını çağırıyordu. beraber de yaklaşık 1 dakika izledikten sonra gol kararı veriyor ve fenerbahçe'nin 3 puanı gasp ediliyordu.bunun dışında büyük takımların da gene bir çok sadece büyük değil ligde mücadele eden 18 takımın da bunun gibi çok kez puanı gasp edilmiştir.bu sistem bile yaramadı kısacası.

0

var sistemi bence iyi oldu. bu uygulama sayesinde takımlara yapılan haksızlıklar büyük ölçüde engellenmiş oldu. yine küçük insani pürüzler olduğu da gerçek.

0

eyi oldu.. çünkü bazen hakem hataları oluyordu artık kesin çözüm bulunuyor

1

video hakem uygulaması olan var sistemi genel anlamıyla iyi olmuştur. ama buna rağmen yine de bazı sıkıntılar devam etmektedir.