0

en önemli doğal kaynaklarımız; sular, madenler, ormanlar ve turizm imkanı sunan güzelliklerimizdir.

su yönünden zengin bir ülke sayılırız. akarsular, göller yanında üç tarafımızın deniz olması büyük bir avantajdır. tarım ve hayvancılıkta, günlük içme suyu ve temizlik gibi ihtiyaçların sağlanmasında, enerji üretiminde olmazsa olmaz kaynaktır su... çok sayıda barajlar yapılarak daha iyi değerlendirilmesine çalışılmaktadır.

madenler yönünden de zengin bir ülke olduğumuz söylenebilir. dünyada en çok bor bizim ülkemizde bulunmaktadır mesela... gelecekte en çok kullanılacak madenlerden biridir. altın gümüş, demir, çinko, kömür, uranyum, mermer vb. bir çok maden bazen hayatımızı kolaylaştırmakta, bazen savunma sanayiinde kullanılmakta, bazen ihraç edilerek ekonomik katkı sağlamaktadır. petrol dünyada en çok aranan maden olmakla beraber ülkemizde sınırlı miktarda çıkarılmaktadır. daha fazla petrol yataklarına ulaşılıp çıkarılması bir gerekliliktir ve bu konuda çalışmalar mevcuttur. doğal gaz vb. için de aynı durum geçerlidir.

turistik değer taşıyan tarihi eserler, tarihi mekanlar, antik çağlardan kalma eserler, eski şehir kalıntıları, doğal güzellikler, mağaralar, deniz altı kalıntıları, plajlar, milli parklar ülkemiz için önemli ekonomik getiri sağlayan kaynaklarımızdır. bu değerleri ziyaret için gelen yerli ve yabancı turistler milli gelirimizin önemli bir kısmını bırakmaktadır ülkemize...

ormanlar da temiz havanın sağlanması, meyvelerin katkısı, erozyonun önlenmesi, kereste vb. ürünlerin elde edilmesi açısından büyük kıymet taşıyan kaynaklarımızdır. orman yangınları yerleşim alanlarının genişlemesi gibi nedenlerle azalsa da hala orman açısından zengin bir ülkeyiz. millet olarak ormanlık alanların genişlemesi için geç kalmadan topyekun çalışmalar yapmamız da zaruri bir gerekliliktir.

0

ülkemizde en önemli doğal kaynaklarımız akarsulardır. çünkü taşımacılıkta kullanılıyor, içme suyunda, baraj yapımında, elektrik üretiminde, balıkçılıkta kullanılıyor. turistik alanlarımız da mağaralar, şelaleler, tatil yerlerimiz var, madenlerimiz de önemli doğal kaynaklardır. ülkemizde 1. olduğumuz madenlerimiz vardır. ayrıca bu madenlerden hem ihraç hem ithalat yaparak ekonomiye katkı sağlarız. ormanlarımız da doğal kaynaklardandır. hayvan barınağı olabiliyor, kağıt ve yakacak üretimi için kullanılabiliyor, ayrıca tatil köyleri ve piknik alanları olarak kullanılabiliyor.