0

kara cisim ışıması
ışığın yapısını incelenmesi renk ,dalga boyu enerji gibi özellikleri ile olmaktadır.ışık ve diğer elektromanyetik dalgalar yaptıkları ışımalar ve spektrumları ile incelenmektedir .sıcaklığın mutlak sıfırın (0 kelvin) üzerinde olan tüm maddeler ışıma yapmaktadır.maddelerin sıcaklığı arrtıkça yaptıkları ışımanın enerjisi artmaktadır dalga boyu ise azalmaktadır .düşük enerjili ışımalerın dalga boyu kızılötesi bölgede olduğundan dolayı gözle görülemez. buzun ve bir canlının yaptığı ışıma bu nedenle duyu organları ile algılanamaz.ışıma dalga boyu görünür ışık bölgesinde iken enerjisine bağlı olarak kırmızıdan mora kadar farklı renklerde görülmektedir buna bir filament ampulun rengi ile ısıtılan kızgın bir demirin ve mangal kömürünün renk geçişlerini örnek olarak verebilirim her madde ışıma yaptığı gibi ışıma enerjilerinide soğurabilir bir maddenin ışıma yoluyla yaydığı enerji soğurduğundan fazla ise madde soğur bunun tersi ise madde ısınır çevresiyle ısıl dengede olan bir maddenin ise sıcaklığı sabit kalır maddeler genellikle üzerine gelen ışımanın bir kısmını soğururken bir kısmınıda yansıtmaktadır .ideal bir madden,iin üzerine gelen bütün ışıma enerjisini soğurduğu kabul edilir.üzerine gelen ışıma enerjisinin tamamını yansıtıp tamamını soğurduğu kabul edilen ideal cisimlere siyah cisim denir .bir siyah cisim üzerinde çok küçük bir delik bulunan ve buradan gelen ışımanın dışarıya çıkmayıp içeride hapsolup soğurulduğu olaya siyah cisim ışıması denmektedir . işığın tanecik modelini açıklamaktadır.

1

modern fiziğin ilk adımlarının atılmasına neden olan, klasik fizikte ilk olarak yaşanan tıkanıklık kara cisim ışımasıdır. kara cisim ışıması, bir cismin sıcaklığına bağlı olarak saldığı dalga boyu ile değişir.
üzerine gelen görülebilen bölgedeki ışınları soğuran cisimlere bu isim verilir.
kara ve siyah cisim denilmesinde bu görünür bölge ışınımları soğurması nedeniyle soğuk görülmesidir. kara cisimlere örnek verirsek,
ilk olarak güneş'i örnek verebiliriz. 6000 kelvin gibi bir sıcaklıkta, güneş ışıma yaptığı için kara cisime en iyi sayılabilecek örneklerden biridir.