0

asayişi sağlamak için ilk defa sokağa çıkma yasağı getiren padişah, 4. murattır. lale devrini sonlandıran patrona halil isyanıyla başlayan yeni bir dönem başlamıştır istanbul'da. halkı saraya karşı kışkırtan grupların yeni isyanlar çıkartması muhtemeldir. sokak olayları çoğalmıştır. 4. murat bu gelişmeler karşısında asayişin sağlanmadan devletin ilerleyemeyeceğini görmüştür. geceleri sokağa çıkma yasağı getirmiştir. kıraathane benzeri yerlerde toplanılmasını yasaklamış, hatta buraları kapatmıştır.

koyduğu yasakların uygulanmasını sağlamak için de sert tedbirler almıştır. geceleri fenersiz dışarı çıkan kimseleri öldürtecek kadar ağır uygulamalardır bunlar. ancak devlet otoritesi çok azaldığı için başka yolunun kalmadığı da söylenebilir. padişah kendisi de tebdil-i kıyafet ile sokaklara çıkmış, emirlerinin uygulanıp uygulanmadığını takip etmiştir.

halkın yeniden devlet otoritesinin sağlanmasından memnun olduğu bilinir. çünkü sokak olaylarını ortaya çıkaran, devlete ve saraya karşı insanları isyana teşvik eden grupların ortaya çıkardığı güvensiz ortamdan rahatsızlardır. 4. murat'tan önceki padişahların otorite sağlayamamış olması da halk için problemler ortaya çıkarmıştır.