0

kış aylarında sıklıkla görülen soğuk algınlığı ve grip, şu sıralar salgın olarak etkisini sürdürüyor. çoğunlukla üstüne düşülmeyen gözardı edilen bu hastalıklar,en fazla bebek ve çocukları etkiliyor. bu özellikle bebek ve çocuklardı önemsenmesi gereken bir tarife nezle, ihmal edildiğinde bilhassa akciğer ve kulaklar için ciddi riskler taşıyor. nezle ve grip salgını tüm hızıyla sürüyor. bir çok çocuk, bugün enfeksiyon hastalıkları nedeniyle sıkıntılı zamanlar yaşıyor. tarihte nezleden deyince de akla ilk olarak burun akıntısı ve öksürme gibi belirtiler geliyor.

0

grip virüsü, inflüenza virüsü olarak da bilinir. inflüenza virüsünün 3 tipi vardır; inflüenza a, inflüenza b ve inflüenza c virüsü.

inflüenza a virüsü, hayvanlarda ve insanlarda bulunur, h1n1 olarak bilinir.

inflüenza b virüsü yalnız insanlarda bulunur. inflüenza b virüsü, çocukları daha sık enfekte eder ve onlarda sıklıkla mide-bağırsak bozukluklarına yol açar. öte yandan inflüenza b virüsü, çocuklarda reye sendromuna da yol açabilir.

inflüenza c virüsü ise insan ve domuzda bulunur

en tehlikeli inflüenza virüsü hangisidir?

en tehlikeli inflüenza virüsü, inflüenza a virüsüdür. çünkü büyük salgınlara yol açan ve en ağır seyreden tür budur.

en zararsız olanı ise inflüenza c virüsüdür. inflüenza c virüsü, soğuk algınlığına benzer hafif bir tabloya yol açar.

reye sendromu ne demektir?

reye sendromu, inflüenza b virüsü ile enfekte olan çocuklar, aspirin kullandıklarında ortaya çıkan bir çeşit beyin ödemidir.

grip virüsleri niçin salgınlara yol açar?

grip virüsleri, her yıl antijenik karakter değiştirirler. bu karakter değişimi, virüslere karşı etkin ve kalıcı bir bağışıklık kazanmamıza engel olur. bu durum ise şiddetli salgınlara zemin hazırlar.

virüslerin antijenik değişimleri yüzeysel ya da yapısal olur. yüzeysel antijenik değişimler hafif ya da orta şiddette salgınlara yol açarlar. yapısal antijenik değişimler ise daha şiddetli salgınlara yol açarlar. çünkü yapısal antijenik değişimler, virüslerin hayvanlardan insanlara bulaşmalarına neden olurlar. pandemi adı verilen kıtasal ölçekteki salgınlar bundan ötürüdür.bugüne kadar görülen en şiddetli grip pandemisi, 1918 yılında 20 milyondan fazla insanın yaşamını yitirmesine neden olan ispanyol gribi pandemisi’dir.

- grip nasıl bulaşır?

grip, insandan insana öksürük, hapşırma, sarılma, öpüşme ve tokalaşma yoluyla geçer. bu nedenle hastalığın yaygın olduğu dönemlerde yakın temaslardan kaçınmak gerekir.
bugüne kadar görülen en şiddetli grip pandemisi, 1918 yılında 20 milyondan fazla insanın yaşamını yitirmesine neden olan ispanyol gribi pandemisi’dir.

- grip nasıl tedavi edilir?

öncelikle istirahat etmek gerekir. ihtiyaca göre ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. bol sıvı tüketilmelidir.

grip tedavisinde antibiyotik kullanılmaz, faydasız olduğu gibi zararlı da olabilir.

antiviral ilaçlar ise ancak hastalığın çok erken safhalarında başlanırsa etkilidirler. bu tür ilaçlar, doktorunuz öneriyorsa kullanılmalıdır.
ne yapmalıyız?

- ellerinizi sık sık yıkayın.

- kalabalık ve kapalı mekanlardan uzak durun.

- mevsimine uygun olarak giyinin.

- meyve ve sebze tüketin.

- uykusuz kalmayın.

- sigara içmeyin.