0

18 yüzyılda ilk olarak ingiltere'de başlayan daha sonra diğer avrupa ülkelerine yayılan etkileri bakımından tüm dünyayı saran sanayileşme sürecine sanayi devrimi diyoruz. bu sanayi devriminin ana kollarından bahsedecek olursam; dokuma tezgahları, kömürün sanayide kullanılması, elektrik enerjisinin kullanılması, kimya ve maden sanayisinin gelişmesi, buharla çalışan trenlerin yapılması, telgrafın kullanılmaya başlanması ana kollarıdır. sanayi devriminin geçmişine bakacak olursak, 3 sanayi ile avrupalıların tanışması haçlı seferleri ile doğuda pusula,kağıt ve matbaa ile başlamıştır. bu gelişmeleri takiben rönesans,reform ve coğrafi keşifler gibi önemli olayların yaşanmasına binaen; bilim ve teknik teki gelişmelere bir nevi ortam hazırlanmıştır. sonrasında gelişen bilim ve teknoloji ile fabrikalarda sayı olarak artış olmuş ve üretim el tezgahları yerine fabrikalarda yapılınca sınırlı ve kişiye bağlı üretim, fabrika ve seri üretime dönüşmüştür. sanayi devriminin sonuçlarına bakacak olursak ;
-üretimde kişisel aletler yerine makineye geçilince ciddi oranda artışlar yaşanmıştır.
- artan üretimle birlikte ticaret ülkeler içerisinden çıkıp uluslararası boyuta geçmiştir
- bunun sonucunda kazanç artarak sermaye birikimi başlayınca iyi büyük şirketler oluşmaya başlamıştır.
-artan üretimi desteklemek ve sürdürebilmek için hammadde ve bu ürünleri satabilmek için de pazar arayışına başlandı.
-fabrikaların boyutu değişip ,gelişip büyük fabrikalar kurulunca insan gücüne talep artışı olmuştur.
-insan gücüne olan bu artışla birlikte işçi sınıfı doğup ve bu işçi sınıfının ortaya çıkmasıyla emek ile sermaye arasında çekişmeler ortaya çıkmıştır.
-işçi sınıfı kendi içerisinde organize olup ilk sendikalaşma sürecini başlattı.
-artan bu işi sınıfı ile birlikte köyden kente yoğun bir göç başlayınca şehirlerde gecekondulaşma süreci başlamış oldu.

0

sanayi devrimi makineleşmede ve ekonomileşmede işe yarayan şeyler üretmek demektir. nüfus arttıkça yeni iş imkanlarına insanlara iş vermeye ihtiyaç duyulduğu için çıkmıştır sanayi devrimi. amaç makineler yapmaktır. teknoloji de günümüz kadar olmasa da o zamanlar ilerlediği için nuhar makinesi ortaya çıktı yeni üretim araçları meydana çıkıyordu. kapitalizm gelişiyordu ve sanayi yatırımları artmıştı. bankacılık sigortacılık vb. de hirişimciliği artırmıştı. ekonomik açıdan hakların güvenceye alınöası amaçlanmıştı ve sanayi devrimi tam olarak ortaya çıktı.