0

fiziki gücün beyin gücünü yenemeyeceğini anlatıyor çok kalabalık bir orduya da sahip olsanız tek bir kişi yapacağı siyasetle sizi altedebilir

0

"books, not guns; culture, not violence" diyerek başlamak istiyorum. bilim, ilim, yazı, sanat, kültür her şeyden önemlidir. kas gücüyle, kılıç gücüyle elbet bir noktaya varılır ama, ne kadar kalıcıdır bu? sanat, kültür, bilim ve ilim medeniyetin yapıtaşlarıdır, bunlar olmadan gerçek bir insan olamayız, bunlara önem vermeden gerçek potansiyelimizi tamamlayamayız. bir savaşı, oradaki kılıç darbelerinden çok hakkında yazılanlardan hatırlarız mesela. tarih bilimi olmasaydı o kılıçlardan bihaberdik mesela. birinin canını da en çok kelimelerle yakabilirsin mesela, fiziksel bir acıdan ziyade. o kelimelerin gücü ömür boyu silinmez belki aklından. sanata, bilime, kültüre, eğitime verilen değer o medeniyetin değerini belirler diye düşünüyorum. tarih en çok katliam yapanlardan ziyade, bilime tarihe sanata kültüre katkısı olanları hatırlar. (istisnalar elbet var). kalemin gücünü hafife almayalım yani. kılıç keskindir evet, ama iyileşebilecek yaralar açar. kelimeler öyle değildir.

0

bu söz aslında çok güzel bir sözdür. çünkü gerçekten savaşla bir çözüm olmayacağını ve her şeyi akılla zekayla çözerek daha iyi bir sonuç alacağımızı anlatır. aslında burada kalem dediği şeyle kastettiği antlaşmalardır. bir savaşta onbinlerce insanın ölmesindense iki ülke arasında basit bir kalemle imza atılıp antlaşma sağlanınca daha iyi bir sonuç elde etmiş oluruz. sözden anlayacağımız üzere her şeyin çözümü kavga veya savaş değildir. bazı şeyleri aslında sadece zekayla çözmek daha mantıklıdır. bu sözdede ondan bahsedilmiş zeka her zaman en büyük güçtür.