0

amerika birleşik devletleri'nin sovyet rusya'ya karşı yapmış olduğu bu ekonomik hamlenin ana nedeni,sovyet rusya'nın etkisi altına girebilecek ülkeleri ondan koparmak ve böylelikle de sovyet rusya'nın bir nevi etrafını kuşatmak olarak görüyorum bu hamleyi.abd bu hamlesi ile birlikte sovyet rusya arasındaki var olan ve ciddi anlamda farkedilmeyen gerilimi ayan beyan ortaya çıkarmış ve soğuk savaşın fitilini ateşlemiştir.

0

truman doktrini, 1947'de başkanı truman tarafından uygulamaya konulan türkiye ile yunanistan'a 400 milyon dolarlık askeri yardım yapılmasını öngören doktrindir.bu doktrin ile abd batı dünyasının liderliğini açık bir şekilde üstlendi.

0

truman doktrininin temeli, amerikan yöneticilerinin, sürekli sovyet tehdidi altında bulundukları korkusudur. bu korkuyla savaştan sonra avrupa'da ortaya çıkan olaylardan ve abd'nin bu olayları yorumlayış biçiminden doğmuştur. böylece 1947 yılında izleyerek amerikan dış politikasının temel anlayışı, komünizme karşı açılan savaş olmuştur.ve bu savaşın çıkış noktasında da truman doktrini vardır.ayrıca sovyet amerikan mücadelesinin tarihi bir boyut içinde anlaşılması gerekir.abd 2. dünya savaşı'ndan sonra zengin ve yeryüzünün en güçlü devleti olarak dünya önderliği rolünü almıştı.savaş öncesinin, 1930'ların düzenini en iyi biçimde korumayı amaçlamaktadır. öte yandan sovyetler birliği savaştan versay sistemini geleneksel bir bağı olmadan çıkmıştı. truman doktrini versay düzenine sürdürmek steyen abd ile, bu düzene bağlı olmayan ve hatta bunu kendisine karşı yapılmış olarak yorumlayan sovyetler birliği arasında, 2. dünya savaşı sonrasında ortaya çıkan çatışma ilk önemli göstergesi anlamındadır. ayrıca ingiliz birliklerini çekilmesi ile yunanistan'da aşırı solcu bir iktidarın iş başına geçmesi ve soyut etki alanı içine yunanistanı da alacak biçimde güney doğru genişlemesi amerikan yöneticileri açısından üzerinde durulması gereken bir olasılıktır. başkan truman'a göre sovyetler birliği yunanistan'dan sonra türkiye ile denetimi altına alacak olursa, abd ve batı avrupa için yaşamsal öneme sahip ortadoğu soyut etki alanı içine girebilir. işte bu koşullar altında truman,1947 yılının başından başlayarak,yalnız yunanistan ile türkiye askeri yardım yapmakla kalmıyor aynı zamanda amerikan dış politikasına yeni bir unsur sovyetler birliği'nin çevreleme politikasını getirmiş oluyordu. bu politika sovyt askeri tehdidi yada bir komünist devlet tarafından desteklenen iç savaşların hüküm sürdüğü bütün devletleri yardım yapmak biçiminde özetlenebilir. başkan truman 12 mart 1947 tarihinde kongrede kendi adıyla anılacak olan mesajını okudu.amerikan dış politikasını kendilerini boyunduruk altına almak için silahlı azınlıklarca harcanan çabaları ve dış baskılara karşı koymaya çalışan özgür ulusları destekleme amacına yönelmesi gerektiği kanısındayım.dedi truman. kongreden hükümete türkiye ve yunanistan'a 400 milyon dolarlık askeri yardım yapma yetkisinin verilmesini istemiştir. bu istek kabul edilmiş ve 22 mayıs 1947 tarihinde yardımı başlamıştır. bu yardımın 300 milyonu yunanistan'a 100 milyonu ise türkiye'yi verilmiştir. truman doktrini bir yanda yeryüzünün 2 bölüğe ayrıldığını ve sovyet amerikan mücadelesinin başladığını ilan edip, 1990'a kadar artıp azalan tempoları sürecek olan, soğuk savaşın ilk adımların oluştururken, öte yandan doğu avrupa ve balkanlardaki bölünmeyi de çok daha keskin çizgileri ile ortaya koymuştur. truman doktrini ilanından sonra,özellikle balkanların komünist devletleri arasında başlamış bulunan ittifak görüşmeleri hızlanmış ve 1947 yılının sonunda abd'nin hem askeri hem de ekonomik bakımdan destekleri türkiye'de yunanistan'a başlatıldı.

0

truman doktrini, 1947 yılında amerika'nın başkanı harry truman tarafından sovyet tehdidine karşı hazırlanmış plandır.

0

amerika’nın avrupa ülkelerine 2. dünya savaşı sonrası yaptığı yardım politikasıdır. türkiye’de faydalanmıştır.