0

akarsu aşınım şekli ve özellikleri
akarsu bir dış kuvettir akarsular hrm biriktirme hem de aşındırma şekilleri oluşturular peki bu aşındırma şekilleri nelerdir ?
aşındırma şekilleri
vadi
peri bacaları
dev kazanı
menderes
plato
kırgıbayır. badlans
akarsu aşındırma şekli özellikleri şunlardır :
1 vadi akarsuyun aktığı yere vadi deriz
vadi çeşitleri vardır bunlar
çentik vadi =çentik vadi v şeklinde olup dar ve derindir bu yüzden v şekline benzer denilir genç oluşumlu arazilerde çokça bulunmaktadır bu yüzden türkiye de genç arazi olduğu için ülkemizde çokça bulunmaktadır.bir diğer vadi çeşidi ise boğaz vadi diğer adı yarma vadi derin boğaz görünümlü vadilerdir.geyve boğazını örnek olarak verebiliriz.
kanyon vadi karstik arazilerde çokça bulunmaktadır.yani karstik arazilerin
çokça bulunduğu akdenizde bulunmaktadır.alüvyan tabanlı vadi ise eğimin azaldığı yerlerde bulunmaktadır.
peribacaları volkanik tüf rüzgar ve akarsu yardımı ile oluşmaktadır .
dev kazanı akarsuların şelale gibi aktığı yerlerde görebiliriz.
menderes ege de bulunmaktadır yılan şeklinde eğimin azaldığı düzlüklerde görülmektedir.
kırgıbayır (badlans) bitki örtüsünün cılız olduğu yerlerde görülür.

0

akarsu aşınım şekilleri: vadiler, akarsu aşındırması sonucu çeşitli vadiler oluşmaktadır. yarma vadi, sular dağları enine yarar vadi yamaçları dik şekil oluşur.kanyon vadi, kalker tabakalarının bulunduğu arazilerde görülmektedir. yamaçlarda farklı zamanlarda aşınmalar sonucu çentikli bir yapı halini alır. ülkemizde köprülü kanyon bu şekle örnektir. çentik vadi, v şekilli vadilerdir. ülkemizdeki en yaygın vadi çeşididir.yatık yamaçlı vadiler, farklı yüksekliklere sahip vadilerdir. menderesler, akarsular eğimin azaldığı yerlerde kıvrımlar yaparak akar aşındırma sonucu bu kıvrımlar genişler ve menderesleri oluşturur. kırgıbayır, bitkinin bulunmadığı arazilerde şiddetli yağışlar sonucu aşınma ile oluşan şekillerdir. arazi yüzeyi girinti ve çıkıntılara sahiptir. şelaleler, kayaç tabakasının aşınmaya karşı direnci sonucunda oluşur. peribacaları, volkanik arazilerde suyun aşındırması sonucu oluşan şekillerdir. peneblen, deniz seviyesinde oluşan düzlüklerdir.