0

dostoyevski bazı nedenlerden dolayı hapise girer ve orada bir köpekle karşılaşır.mahkumlar köpeği pataklayıp döverler.o da aksine gidip köpeğin başını okşamaya başlar.köpek şaşırır ve ondan uzaklaşır.

1

dostoyevski kalabalık bir toplantıda okumuş olduğu bir şiir nedeniyle rus çarı tarafından hapse atılır ve sibirya sürülür.buradayken hapishanedeki bir köpek onun dikkatini çeker ve önce hapishanedeki bir köpeğin yanından geçen herkes tarafından tekmelendi ğini gözlemler.asıl ilginç olan ise köpeğin mahkumlardan tekme yiyeceği zaman onlardan kaçması ve başını öne eğerek pozisyon almasıdır. dostoyevski bir gün köpeğin yanına yaklaşarak onun başını okşamaya başlar. köpek önce şaşkın şaşkın bakar, sonra da hızla dostoyevski nin yanından uzaklaşarak acı acı havlamaya başlar. bu olaydan sonra köpek ne zaman dostoyevski görse ondan kaçar ve acı acı havlar.
dostoyevski'nin bu tezine göre acı görmeye alışmış bir ruha sevgi göstermek onun acı olan tahammülünü azaltacağından onu korkutur.bu yüzden kendisine sevgi gösterenlerden korkarak kaçar. yani sevgi geçici ve sahte acı ise daimi ve gerçektir sonucu ortaya çıkabilir.gerçekten dostoyevski'nin gözlemlediği en ilginç olaylardan biridir köpek deneyi.