0

arkadaşlar türk kültüründe en eski oyunlardan bir tanesi cirittir. at üstünde oynanır birbirlerini attan düşürerek kazanırlar başka bildiğim en eski oyunlardan bir tanesi çubuk çalmaktır çubuğu en uzağa atan kazanır. bildiğim diğer oyunlardan bir tanesi ise anargidir. anargi büyük bir taşın üstüne küçük bir taş koyarak 5 kişi veya daha fazla kişi ile oynanan bir oyundur herkesin elinde bir taş vardır ve o büyük taşın üzerindeki küçük taşa vurup onu yere uzağa attırarak koşup kendi taşını alıp yeniden çizilen çizgiye gelmesidir tabii bu oyunda bir tane de ebe vardır ebe o büyük taşın başında durur veya büyük taşın üzerinden düşürülen küçük taş alıp yeniden büyük taşın üzerine koyar ve çizginin içerisinde gelemeyen kişiyi yakalar yakalarsa oya boğulur yakalayamaz ebeliği devam eder diğer bildiğim oyun ise üç kişi bir duvarın dibine otururlar ayaklarını uzatırlar ortadaki bunlara bir hikaye anlatır sağ ve soldaki nin elinde 1'er tane sopa bulunur ve ortadaki kişi bunların bacaklarına hızlı bir şekilde vurur onlarsa ellerindeki sopayla ortadaki kişinin eline vurmaya çalışırlar onlara uzun bir hikaye anlatır hikaye anlattıkça bunların bacaklarına bacaklarına vurur onların canı yandığı daha hızlı ona bulmaya çalışırlar arkadaşlar en son bildiğim oyun ise tepiktir tepik çok kişiyle oynanan bir oyundur herkes birbirine vurur tepikler yani kısacası bu oyun birazcık can yakan bir oyundur can yakmak için eğlenmek için oynanan bir oyun arkadaşlar.

1

halk oyunları başlığı altında bir çok yöreye ait oyunlarımız mevcut.
ben halk oyunlarını hiç ama hiç sevmem, hevesimde yoktur. kızım çok sever, oynar, üniversite de de halk oyunlarında oynamış. şimdi genel olarak halk oyunlarına bakarsak şunları yazabilirim.
-hora; halk oyunları trakya bölgesinde oynanan kıvrak hareketli oyunlar. bu oyunlarda kadın ve erkek el ele tutuşarak ya da kol kola girerek oyunları oynarlarmış en çok bilineni ise kasap havası.
-zeybek oyunları; tek kişi ya da grup olarak da oynanan ege yöresine ait oyunlarımızdan.
-kaşık oyunlarımız var, bunlarda marmara, batı karadeniz, doğu akdeniz de oynanıyor.
-horon ise doğu ve orta karadeniz bölgesinin oyunu.
-halay; doğu ve güneydoğu bölgelerinin oyunları.
-bar oyunu ise artvin, bayburt ve gümüşhane gibi illerimizde oynanan oyunlar.
o kadar çok var ki; bu oyunlar ülkenin kültür mozaiğini oluşturuyor.

0

türk kültüründe oynanan halk oyunlarımız, karadeniz bölgesi genellikle horon oynamayı tercih eder horon onlara ait bir oyundur. daha sonra ankaralılar ankara havası oynamayı tercih eder. ege bölgesi ise zeybek oynamayı tercih ediyor özellikle aydın ve izmir çevrelerinde zeybek çok iyi bir şekilde oynanıyor.

0

türk kültürü çok geniş kapsamlıdır. bu kültüre tek pencereden değilde birçok pencereden bakmakta fayda vardır. şimdi yöre yöre oynanan oyunlara değinelim.
karadeniz yöresine ait olunlar; horon ve kolbastıdır.
elazığ' yöresine ait oyun: çayda çıradır.
ülke genelinde ise halay ve çiftetelli çok geniş bir yer tutmaktadır

0

yurdumuzun her köşesinde varlığı ile yöresine özgü halk oyunları vardır varlığını doğadan toplumsal olaylardan günlük yaşantıdan alan halk oyunları gelenekler görenekler başta olmak üzere ulusal duygularımızı yansıtmaktadır bayramlarda özel günlerde düğünlerde kutlamalarda asker uğurlamalarında duygusal anlamda yakınlaşma ve milli duygulandırmak güçlendirme sağlar ankara'da fidayda elazığ'da çayda çıra aydın'da zeybek trabzon'da horon artvin de atabarı eskişehir'de kadamaz oyunu muğla kalkan oyunu tokat kandilli oyunu milli halk oyunları olarak oynanmaktadır