0

1. yönetim biçimi
- madde 1 : türkiye devleti bir cumhuriyettir.
2. cumhuriyetin nitelikleri
-madde 2 : türkiye cumhuriyeti toplumun huzuru milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde insan haklarına saygılı atatürk milliyetçiliğine bağlı başlangıçta belirtilen temel ilkerele dayanan demokratik laik ve sosyal bir hukuk devletidir.
3. devletin bütünlüğü, remsi dili bayrağı milli marşı başkenti
-madde 3 : türkiye devleti ülkesini ve milletiyle bölünmez bir bütündür. dili türkçedir. bayrağı şekil kanununda belirtilen beyaz ay yıldızlı al bayraktır. marşı istiklal marşıdır başkenti ankaradır.

0

anayasamızın ilk üç maddesi değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddeleri içerir.bu maddelerin ilki devletin şeklini, ikinci madde cumhuriyetimizin şeklini, üçüncü maddesi ise devletin bütünlüğü, resmi dil, bayrağı, milli marşı ve başkentimizi belirtir.daha detaylı bahsedecek olursak, ilk maddemizde devletimizin yönetim şeklinin cumhuriyet olduğunu ifade ediyor. anayasamızın ikinci maddesinde ise toplum olarak huzura, adalet ve milli dayanışmaya verdiğimiz önemi perçinlerken bunun yanında demokrasimiz payidar olacağı ve milliyetçilik konusunda ödün vermeyeceğimizi ve sosyal bir devlet olduğumuzu ifade eder.anayasamızın üçüncü maddesinde ise şanlı bayramızın şeklini ve içeriğini ifade edip, ulu şair mehmet aktif ersoy'un yazdığı milli marşımızın yani istiklal marşımızın milli marş olduğunu kanunla sabitler.devletimizin başkentinin de ankara olduğunu ifade eder.