0

zamanlı bir adım olmanın ötesinde oldukça geç kalınmış bir adımdır. bir diğer adı, gülhane parkında okunması nedeniyle gülhane hatt-ı şerifidir. aynı zamanda batılılışmanın ilk adımı olarak bilinir. buradaki batılılaşma kültür anlamında değildir. batıda gerçekleşen birçok anlamda ilerlemelerdir. tanzimat fermanı anayasal düzene ulaşma açısından ilk adım olarak kabul edilebilir. insan hakları, miras, kazanca göre eşit vergi, mahkemelerin işleyişi ve özel mülkiyet hakkında bazı önemli yenilikler vaat etmiştir.
tanzimat fermanı birçok anlamda 13. yüzyıl ingilteresinde yayınlanmış magna karta ile karşılaştırılır. ki yanlış hatırlamıyorsam 1215 idi tarihi. bu belge tarihte ilk kez bir kralın yetkilerini kısıtlayan yazılı belge olması bakımından çok önemlidir. ingiltere kralı ile derebeyler arasında varılan yazılı anlaşmadır.
peki biz hangi tarihten söz ediyoruz? 1839...
daha fazla söze gerek yok gerçi ama, osmanlı devletinin çağın, bilimin, teknolojinin, endüstrinin ve daha birçok şeyin gereklerini yerine getiremeyen yöneticileri sebebiyle çöküş sürecine girdiğini düşünürsek bu tarihler çok anlamlıdır.

0

tanzimant fermanı 1839 yılında imzalanmış geç kalınmış bir fermandır.

0

tanzimat fermanı 1839 yılında imzalandı yerinde yapılmış bir adımdır