0

ilk proje olarak bahsedildiği yıldan sonra tamamlanma süresi bir asırdan fazla süren,ve yapılmış sürecinde çoğunlukla ingiltere'nin yapılmasına karşı bahaneler sürüp, devamlı vazgeçmeye çalıştığı ve bulunduğu denizden ismini alan mans tüneli,daha sonra 1987 yılında başlanıp 1994 yılında hizmete girdi.birleşik krallık ile fransa'yı birbirine bağlayan ve 38,5 kilometrelik kısmı denizin altında 60 metre derinlikten giden bir tüneldir.japonya'da yapılmış olan ve dünyanın en uzun sualtı tüneli sayılan seikan tüneli'nden sonra en uzun ikinci tünelidir.

0

manş tüneli ingiltere ve fransa'yı birbirine bağlayan bir tünel dir. 50 kilometreden biraz daha uzundur. denizin altından 100 metre daha aşağıda kazılarak yapılan bir tüneldir. ingiltere'nin avrupa kıtasına geçmesini sağlayan bir tüneldir. adını, bulunduğu denizden yani manş denizinden alan bir tüneldir. iki ülke 1800'lü yılların başında yapımına başlamıştır. her iki ülkeden de kazılmaya başlanmıştır. fakat ingiltere birçok siyasi şeyi bahane ederek vazgeçmiştir. daha sonra 1900'lü yıllarda tekrar yapımına başlandı, ingiltere bu sefer çok masraflı olduğunu söylediği için vazgeçmiştir. en son 1900 lü yıllarda yapımı tamamlandı ve ingiltere, fransa arası mesafe, trenle maaş tünelinin içinde yapılan tren yoluyla, 30 dakikaya kadar düşürülmüştür ve hala kullanılmakta olan dünyanın en uzun tüneli, en önemli treni olmakla hala görevini sürdürmektedir.

0

manş tüneli deniz içinden fransa ve ingiltereyi birbirine bağlayan çok meşhur bir tüneldir.

0

manş tüneli dünya üzerinde ismi en çok bilinen ve en çok duyulmuş ve ayni zamanda dünyada bazi özellikleri sebebiyle ilk siralarda bulunan tünellerden birisidir...
manş tüneli ingiltere ve fransayi deniz yolu ile birbirine bağlamaktadadir...