1

romem diyojen 1068 ile 1071 tarihlerinde hukum suren bizans roman imparatorudur

2

romen diyojen selcuklar zamanında bizans imparatorluğunun başında bulunan kişidir. selçuklulara karşı 1071 yılında yapılan savaşı kaybederek, anadolunun türk yurdu olmasında büyük bir pay sahibi olmasına vesile olmuştur.

0

osmanlıdaki ilk yarı resmi gazeteyi çıkaran kişidir.

2

romen diyojen, 1068 ile 1071 yılları arasında hüküm sürmüş bizans imparatorudur.tahta çıktığında ülkesinin doğusunda çıkan sorunlarla ilgilenmiştir. bu dönemde doğu anadolu'ya giren selçuklu ordularına karşı 3 başarılı savaş kazanmıştır.1071 yılında da sultan alp arslan'ın mısıra sefere çıkışını fırsat bilmiş yeni savaş hazırlıkları yapmıştır. selçuklu öncü birlikleri bu saldırıyı oyalamıştır. bu sırada alp arslan saldırıyı öğrenmiş, ordusunu geri getirmiştir. 26 ağustos 1071 tarihinde meydana gelen muharebede türkler büyük bir zafer elde etmiştir. 29 haziran 1072 tarihinde romen diyojen gözlerine mil çekilerek kınalı adaya gönderilmiştir. bu kör etme işlemi kötü yapıldığı için yarası enfeksiyon kapmış bir kaç gün içinde ölmüştür.

1

roman diyojen bir bizans imparatoru dur tahta çıkışı kapadokyalı bir aile mensubu olan romen diyojen 1 ocak 1968 tarihinde tahta çıkmıştır türkler üzerinde seferleri vardır roman diyojen tahta çıktığında ülkesinin doğusunda ortaya çıkan sorunlar ile ilgilenmiştir bu dönemde doğu anadolu'da ya giren selçuklu ordularına karşı başarılı 3 askeri zaferi kullanmıştır 1071 yılında sultan alparslan'ın mısır seferine çıkışını fırsat bilerek yeni bir savaş hazırlığı yapmıştır daha sonra harekete geçen bizans ordusu anadolu'da yakın savaşa girmeyen selçuklu öncü birlikleri tarafından meşgul edilmiştir bunun üzerine durumun haber lan alparslan ordusuyla birlikte malazgirt kalesi yakınlarında gelmiştir 26 ağustos 1071 tarihinde meydana gelen muharebede türkler büyük bir zafer elde etmiştir bizans yazarlarının yazdıklarına göre oğuz peçenek ve diğer türk asıllı paralı askerleri karşılığında selçuklulara görünce bizans ordusunu terk etmeleri savaş gidişatına belirlenmiştir bu durum zaten eksik ve aksak eğitimli olan düşman ordusunu büyük bir yenilgiye görmüştür savaşın ardından romen diyojen esir alınarak alparslan'ın önünde getirilmiştir daha sonra yapılan anlaşmada bizans'tan 1 milyon 500 altın savaş tazminatı alınmıştır bunun yanında yıllık 360 bin altın türklerin tarafına ölümü malazgirt savaşı'nın ardından tahta indirilen romen diyojen anadolu'ya dağılmış olan ordusunun geri kalanlarını toplayarak iktidara son verenlere karşı 2 savaş yapmıştır bir muharebe konstantin dukas idaresindeki ordulara karşı çok iyi ta gerçekleşmiştir bu savaşta yenilen diyojen kaçarak adana yakınlarında bir ufak kaleye sığınmıştır daha sonra and 2 nos dua koz tarafından takip edilerek aliye kuşatılmıştır bunun üzerine teslimi olarak esaret şartlarının ağır olmayacağı hakkında bir anlaşma imzalamıştır fakat anlaşmaya rağmen 600 kilometre boyunca katır sırtında konsolos kadar götürülmüştür 29 haziran 1072 tarihinde gözlerine mil çekerek havalarda ya gönderilmiştir öte yandan kör edilme işlemi o kadar acımasız ve acemi yapılmıştır ki romen diyojen adada birkaç gün ağladıktan sonra yaraları enfeksiyon kapar hayatını kaybetmiştir arkadaşlar bazı yerlerde hatam olabilir affedin.

1

1068 1071 yılalrı arasında hüküm sürmüş batı roma diye bilinen genel adı bizans olan imparatorlugun kralı olarak bilinmektedir hakimiyeti malazgirt savaşına akdar sürmüş aslında donanma olarak bir hayli üstün olsa da malazgirt savaşını kaybetmiş ve esir olarak ele geçirilmiş alpaslanın önüne getirilen bir bizans imparatorudur ve yapılan bir anlatmadan sonra 1,500,000 altın ödemesinden sonra serbest bırakılmıştır günümüzde kapadokya yakınlarında doğdugu bilinmektedir