0

kurtuluş savaşı hazırlık dönemi: bu süreçte öncelikle düşman askerlerine karşı çeşitli böllge ve yörelerde direnişler ortaya çıkmıştır. halk kendi imkanlarıyla bölgesel kurtuluş için düşmanla savaşmışlardır. milli direnişlere verilen genel isim de kuvayı milliye'dir. ilk direniş güney cephesinde fransızlara karşı yapılmıştır. bu süreçte yaşanan gelişmeler:
1. mustafa kemal'in samsun'a çıkışı: suriye'de görev yapan mustafa kemal istanbul'a gelmiş burada yurdun gidişatının iyi olmadığını görmüş bu yüzden anadolu'ya geçmek istemiştir. rumların karadeniz'de yaptığı katliamlar ve olaylardan dolayı 9.ordu komutanı olarak görevlendirildi. 19 mayıs'ta bandırma vapuruyla samsun'a çıktı.
2.havza bildirgesi: mustafa kemal bu bildiriyle halkın topyekün seferberlik ile düşman işgallerine direniş gösterilmesini bildirmiştir.
3. amasya genelgesi: mustafa kemal, rauf paşa, ali fuat ve kazım karabekir ortak bir bildiri yayınlamışlardır. bu bildiri ile izlenecek yolun amacı ve yöntemi belirlenmiştir. ayrıca görevin dışına çıktığı içinde istanbul hükümeti tarafından çağrılmıştır. mustafa kemal istifa etmiştir. sivil halk haline gelmiştir. alınan kararlar: vatan ve millet tehlikededir, istanbul hükümeti üstüne düşen görevi yerine getirememektedir, milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır, sivas'ta milli kongre kurulacaktır, her ilden 3 kişilik delege katılacaktır.
önemi:
-kurtuluş savaşı'nın yöntem ve sebebi açıklanmıştır.
- kurtuluş savaşı'nın ilanıdır.
- milli egemenlik yolunda ilk adımdır.
4. erzurum kongresi: doğu anadolu müdafai hukuk cemiyeti tarafından ermeniler'in yaptığı haksız olaylardan dolayı kurulan kongredir.
alınan kararlar:
-vatan bir bütündür, parçalanamaz.
-manda ve himaye kabul edilemez.
-milli iradeyi hakim, kuvayı milliyeyi etkin kılmak esastır.
-azınlıklara egemenliği zedeleyici halk ve imtiyazlar verilemez.
-kongre sonunda ''temsil heyeti'' kuruldu. başkanı: mustafa kemal'dir.
5. sivas kongresi: tüm cemiyetler ''anadolu ve rumeli müdafai hukuk cemiyeti'' altında birleştirilmiştir. temsil heyeti sayıca genişletilmiştir. temsil heyeti tüm yurdu temsil eder hale gelmiştir.
6. amasya görüşmeleri: istanbul hükümeti temsil heyetini ilk kez tanımıştır.
7. heyetinin ankara'ya gelişi
8. misak-ı milli kararları kabul edilmiştir.
9. istanbul işgal edildi.
10. tbmm açıldı.