0

ziya demirkubuz 1 ekim 1964 tarihinde isparta'da doğdu ortaokulu isparta da gönen öğretmen okuluna okumuştur sonrası liseyi istanbul'da başladı ama ikinci yarıyıl başlayınca okulu bıraktı ve konfeksiyon atölyesinde ütücü olarak çalıştı solcu bir siyasi örgüte üye olduğu için 1980 darbesinden sonra tutuklanıp 3 yıl hapis yattı tahliyesinden sonra anadolu'nun çeşitli kentlerinde işportacılık yaptı skerliğin erteleye bilmek için okula dönmeye karar verdi ve liseyi dışarıdan bitirerek istanbul üniversitesi iletişim fakültesine girdi ve mezun olan sinemaya 1986 yılında zeki ökten'in asistanlığını yaparak başladı ilk uzun filmi cemil oku 1994 yılında yaptı venedik film festivali'nde gösterilen masumiyet ve lokal no ile rotterdam da dahil olmak üzere birçok uluslararası festivalde gösterilen 3 sayfa filmi ile eleştirmenlerin ve izleyicilerin dikkatini çekti şener'in yazdığı yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği 2001 yapımı yazgı ile 38 antalya film festivali'nde en iyi yönetmen seçildi demirkubuz sinema izleri olarak dostoyevski nin kendisi için temel referans olduğunu belirtmiş istanbul temel ahlaki sorumlulukları olan aşk feragat yenilgi kötülük apsut ve ölüm gibi temaların birbirinin ardına işleyen senaryolarına sinemaya aktarmıştır zeki demirkubuz'un kader adlı filmi 2006 antalya altın portakal film festivali'nde en iyi film ödülünü almıştır.

1

zeki demirkubuz, türk film yönetmenidir. 1964 yılında isparta ilimizde dünyaya gelmiştir.
altın portakal; en iyi yönetmen, en iyi film, en iyi senaryo ödüllerini almış biridir. filmlerinden bazıları; masumiyet, kader, yeraltı, kor, kıskanmak, bulantı, yazgı, bekleme odası ve üçüncü sayfa filmleridir.
masumiyet filmi ile ayrıca 1999 senesinde venedik film festivalinde de ödül almıştır.
bir çok insan bunu nuri bilge ceylan ile kıyaslar ama bu gerçekten adaletsizlik olur. zira nuri bilge ceylan bu ülkenin aydınlık yüzü ise bana göre, zeki demirkubuz ise yetmez ama evetçi takımındandır.. sevmem..