0

şimdi insana sormazlar mı plütonun bundan haberi varmı diye .

1

24 ağustos 2006 tarihinde, gökbilim camiasında hala birçok tartışmaya sebep olmayı sürdüren bir olay gerçekleşmiştir. güneş sisteminin o zamanlar 9. gezegeni olarak kabul edilen plüton, uluslararası gökbilim birliği (iau) tarafından prag'ta düzenlenen bir konferansta yapılan oylama ile gezegenlikten çıkarılmıştır. bu olay hem bazı gökbilimcilerin ve diğer bilim dallarından bilimcilerin, hem de halk içinde bilimi seven insanların çeşitli eleştirilerine maruz kaldı. her ne kadar halktan insanların eleştirileri çoğu zaman duygusal nedenlerden olsa da, bu eleştirilen içinde haklı olunan bazı kısımlar da vardı.
plüton, güneş sisteminde bulunan gezegenlere göre belli başlı farklılıklara sahiptir. bu farklılıklar keşfedildikten sonra gökbilimciler tarafından plüton gezegen sınıfında mı, yoksa cüce gezegen sınıfında mı olması gerektiği tartışmaya açılmıştı. tuhaflıklardan ilki, plüton'un yörüngesinin diğer gezegenlere göre çok daha fazla eliptik ve daha eğik olmasıdır. bunu şöyle açıklayabiliriz: diğer sekiz gezegen nispeten düz birer yörünge dizilimine sahiptir. ancak plüton bu diğer 8 gezegenin yörüngesine göre 17 derecelik açıya sahip bir yörüngede dolanmaktadır. neptün'ün yörüngesiyle plüton'un yörüngesi çakışır ve bazı gökbilimciler, plüton'un eskiden neptün'ün uydusu olduğu hipotezini de öne sürmüşlerdir.
bir diğer tuhaflık ise plüton'un charon isimli uydusu ile birlikte gezegen-uydu ilişkisinden çok çift gezegen sistemi gibi bir ilişkilerinin olmasıdır. bu demektir ki örnek olarak dünyamız kendi ekseni etrafında dönerken, uydusu olan ay da onun etrafından dönmektedir ve burada kütle merkezi dünya'dır. ancak charon, plüton'un etrafında dönmekle birlikte plüton'dan başka bir kütle merkezinin etrafında daha dönmektedir. yani normal gezegen-uydu ilişkisi diye tanımladığımız iki gök cismi, aslında ortak bir kütle merkezi etrafında tur atmaktadırlar.
gökbilimciler 3 maddeden oluşan ve bir gök cismini gezegen olarak sınıflandırmamız için gereken özelliklerin olduğu bir bildiri hazırladılar. bu 3 madde:
1-güneşin etrafında belirli bir yörüngede dolanıyor olmak.
2-yaklaşık olarak küresel bir şekle sahip olmak.
3-gökcisminin etrafının temiz olması.