0

dandânakân savaşından sonra merv’de toplanan büyük kurultayda yapılan görev dağılımı çerçevede fethedilmesi amaçlanan tabes vilâyeti ile kirman bölgesi, çağrı bey’in oğlu kara arslan kavurt bey’e verilmişti.
kirman bu sırada, büveyhoğullarından ebû kalicar’ın elinde bulunmaktaydı. tuğrul bey rey şehrini başkent yaptıktan sonra (1043) kirman’a bir miktar asker gönderdiyse de, hemen zaptı mümkün olmadığından bölge bir süre daha büveyhîlerin idaresinde kaldı.
daha sonra melik kavurt, beş-altı bin kişilik süvari kuvveti ile fethedilmek üzere kendisine verilmiş olan kirman bölgesine girdi. ebû kalicâr’ın kirman nâibi behram, savaşmaya cesaret edemeyerek eyaletin merkezi berdesir’e çekildi. ancak daha fazla mukavemet edemeyeceğini anlayınca kavurt ile anlaşmak zorunda kaldı. behram aman dileyip şehri teslim etmeye ve kızını da kavurt’a vermeyi kabul etti. böylece 1048 yılında, kirman’ın kuzeyi (serd-sîr) selçukluların eline geçmiş oldu. fakat melik kavurt’un tüm kirman’a hâkim olabilmesi için önünde engel olarak germsir bölgesinde yaşayan dağlı kufs kavmi vardı. kavurt bir düğün sırasında baskın düzenleyerek onları etkisiz hâle getirdi ve kirman bölgesinin tamamına hâkim olmayı başardı.