1

kadın hakları bildirgesinin maddeleri şu şekildedir toplamda 14 değişik maddeden oluşmaktadır;
1. kadınlar özgür doğarlar ve yaşamlarını diğer tüm erkekler ile eşit haklara sahip olarak devam ettirirler.
2. tüm siyasi toplulukların amacı, erkeğin ve kadının tüm doğal ve daimi haklarını korumak ve savunmaktır ve bu haklar güvenlik, mülkiyet, özgürlük ve karşılaşılan tüm baskılara karşı koymayı amaç edinir.
3. bir devletin egemenliğine erkeklerin ve kadınların birliği olan ulus oluşturmaktadır.
4. adalet ve özgürlük tam olarak bireylere hakları olanı geri vermektir. kadınlar doğuştan sahip oldukları tüm kullanırken erkeklerin egemenliği altına kesinlikle girmemelidir ve devlet bunu kesinlikle engellemelidir erkeklerin koymuş olduğu bu engeller ise aklın ve doğanın koymuş olduğu yasalar ile kaldırılmalı ve cezalandırılmalıdır.
5. konulmuş olan tüm bu yasalar bir topluma zarar verecek olan tüm davranışları ortadan kaldıran yasalar olmalıdır.
6. kesinlikle kadınlar erkeklere göre ayrıcalıklı haklara sahip değildirler, olması gereken kadınların da erkeklerle birlikte aynı yasalara sahip olması gerektiği hakkıdır.
7. yasalar zorunlu ve kesin cezalar koymalıdırlar ve kadınlar suç teşkil eden bir eylemden önce yasalara başvurulmadan kesinlikle cezalandırılmaları gereklidir.
8. yasalarca suçlu olduğu tespit edilen bir kadına ,tabii ki yasaların öngörmüş olduğu yaptırımlar uygulanmalıdır.
9. yasalara göre hiçbir kimse ortaya atmış olduğu fikirlerinden dolayı ceza alıp mahkum edilemez.
bir kadın idam sehpasına çıkma hakkına sahip ise kesinlikle konuşma kürsüsü ne de çıkma hakkına sahiptir.
10. eğer bir kadın kamu harcamalarına erkeklerle birlikte katılmış ise resmi bir makamdan mali ve ekonomik konularla alakalı bilgi alma hakkına da sahiptir.
11. kadının da erkeğin de birlikte ya da ayrı ayrı olmak üzere mülkiyet hakları mevcuttur, tüm vatandaşlar bu hakka sahiptirler.
12. eğer bir toplumda haklar güvence altına alınmamış ise ve güçler ayrılığı kabul edilmemiş ise o toplumun kabul görülen bir anayasası yoktur.
13. bir devletin idari tüm giderleri ile alakalı kadınlardan ve erkeklerden eşit olarak katkı talep edilmektedir. kadınlarda üzerlerine düşen ve sahip oldukları bu görevi meslek iş ve mevkilerinin paylaşımında ödev olarak yerlerine getirirler.
14. bir kadının düşüncelerini ifade etmesi en önemli ve değiştirilemez haklarındandır.

0

devletin egemenliği kadınların ve erkeklerin birliği olan ulustan kaynaklanır.
kadın özgür doğar ve yaşamını erkeklerle eşit haklara sahip olarak sürdürür.
her siyasi topluluğun amacı kadının ve erkeğin doğal ve daimi haklarını korumaktır.bu haklar özgürlük, güvenlik, mülkiyet ve baskıya karşı koymaktır.
doğanın ve aklın koyduğu yasalar topluma zarar verecek tüm davranışları ortadan kaldırır.
özgürlük ve adalet bireylere hakları olanı iade etmektir.kadinlar doğuştan sahip oldukları haklarını kullanırken erkeklerin tiranlığıyla engellenmektedir.bu engeller doğanın ve aklın koyduğu yasalarla kaldırılmalıdır.
yasaların suçlu bulduğu kadına yasaların öngördüğü yaptırımlar uygulanmalıdır.
yasalar sadece zorunlu olan açık ve kesin cezalar koyar.kadınlar suç teşkil eden olaydan önce ve yasalara başvurmaksınız cezalandırılamaz.
hiç kimse fikirlerinden ötürü mahkum edilemez.kadım idam sehpasına çıkma hakkına sahip olduğu gibi konuşma kürsüsüne çıkma hakkına sahiptir.
birlikte ya da ayrı ayrı mülkiyet kadınınında erkeğinde hakkıdır.bütün vatandaşlar bu dokunulmaz ve kutsal hakka sahiptirler.
kamu harcamalarına erkeklerle birlikte katılan kadınlar resmi makamlardan mali konularda bilgi alma hakkına sahiptirler.
hakların güvence altına alınmadığı ve güçler ayrılığının kabul edilmediği bir toplumun anayasası yoktur.ulusu oluşturan bireylerin çoğunluğunun yapımına katılmadığı yasa yoktur ve geçersizdir.
devletin idari giderleri için kadınlardan ve erkeklerden eşit katkı talep edilir . kadınlar üzerlerine düşen bu ödevi yerine getirdikleri için meslek,iş ve mevkilerin paylaşımınada katılırlar.
düşüncelerini ifade etmek için kadınların en önemli haklarından biridir.