0

sultan 3. mustfa ve sadrazam koca ragıp paşa döneminde 1760-1763 tarihleri arasında 5 kişilik bir mimar kadrosu ile inşa edilmiştir. bazı kaynaklarda mimar tahir ağa tarafından yapıldığı belirtmekte ise de bu husus kanıtlanamamıştır
laleli cami bir platform gibi yükseltilmiş zemin üzerinde inşa edildiğinden dış avludan mermer merdivenle iç avluya geçirilir. bu avlunun etrafı mermerden 14 stunlu ravaklarla çevrelenmiş olup 18 kubbelidir. iç avlunun ortasında bulunan şadırvan 8 köşeli kubbeli ve saçaklıdır.
caminin inşaasında iniaat süresince devamlı karar değişiklikleri bu stilde değişikliklere sebep olmuştur. cmi ve külliyesi 1765 depreminde zarar görmüş 1783 yangınında ise tamamen harap olmuş ve yeniden inşa edilmiştir.
son cemaat yerinin üzeri kubbelidirkare planlı haremin üzerindekiana kubne sço stuna dayanan kemerler üzerinde ve etrafındaki 6 küçük yarım kubbe ile desteklenmiştir. kubbenin çapı 12.5 metre yüksekliği 24.5 metredir. mihrap ve mimberdendir. ahşap vaaz kürsüsünün üzeri kakmalıdır duvarlarda 3 sıra pencere bulunmaktadır. alt sıra pencereler dikdörtgen ve etrafı mermer kemerlidir.
onların üzerindeki pencereler vitraylı ve üzeri ovaldir. her yarım kubbenin içerisinde bulunan ikişer pencer küçük ve üzeri ovaldir. cami inşaası ile birlikte tek minare 6 yıl sonra da soldaki iinci minare yapılmıştır. ana kütleden bağımsız gibi duran hünkar makfiline dıştan bir rampa ile çıkılır. avlunun 3 ana giriş kapısı bulunmaktadır. caddenin yoğun trafiğinden dolayı laleli caminin mermerleri kararmıştır. 2006-2007 yıllarında mermerleri temizlenmiş onarımı yapılmış ve eser eski güzelliğine kavuşturulmuştur .
laleli camisinin doğusunda külliyenin medreseleri bulunurdu medrese 1894 depreminde büyük hasar görmüş 1911 yangınında da tamamen yanınca yerine 1918 sonrasında harikzede apartmanları uapılmıştır. bunlar halen otel olarak kullanılmaktadır.
laleli caminin arka tarafında kendi duvarlarının dışında yapılmış hanın ismi taşhandır. diğer isimleri çukur han sipahiler hanı ve katırcılar hanıdır. iki katlı ortası havlu olan han istanbula gelen sipakçhilerin barınması için 1760 yılında yapılmıştır. dört kenarında kemerli odalar bulunur. bu odalar bugün için turistik eşya satılan firmalara kiraya verilmiştir. 6 köşeli törbede 3. mustafa ile iki hanımı 3. selim han ve kızları yatmaktadır. ayruca birinin üstü örtülü birinin açık olan iki türve daha vardır.
sebil ise laleli caminin batı ucundaki kapınon yanındadır. yuvarlak saçklı zarif bornoz şebekeleri ile dikkat çeken sebil bugün büfe olarak kullanılmaktadır.
altı bodrıçum olan dış avlunun ordu caddesi cephesinde yüksek bir istinad duvarı bulunurdu. 1956- 1957 yıllarında cadde genişliğince avlu duvarı geri çakilmiş ve önüne bir sıra dükkan ve avlu altına doğru uzanan çarşı yapılmış hamam da yıkılmıştır.

0

laleli camii 1760-1763 osmanlı padişahı 3. mutafa tarafından inşaa edilmiştir mimarı mehmet tahir ağadır.

0

laleli cami 3.mustafa zamanında istanbul'da inşa edilmiş bir camidir. mimarı: mehmet tahir ağa'dır.