0

ölüm insana her an yakindir. her an yanimizdadir. yolda yürürken yolun kenarinda bir bakmissin yukaridan bir saksi dusmus olmussun... ya da bir yerde birseyler yiyip icerken hikk diye gitmissindir. bunlar sadece vesiledir

0

ölüm bizim sandığımızdan daha yakın olduğunu söylemek isterim. bir insan ölümün iki kirpik arasında olduğunu unutmadan kirpikleri açmak yada açamamak. ölüm bu kadar yakın bizi işte. şimdi yolda kaldırımda yürürken bir aracın yoldan çıkıp size çarpma olasılığı olduğu için ölüm anbe an bizi takip ediyor. yarına çıkmak yada çıkamamak

0

çevrenize bir bakın; gördüğünüz tüm insanlar, eşimiz, dostumuz, sevdiklerimiz ve sevmediklerimiz kısaca dünya üzerinde var olan her insan, daha önce milyonlarca insan gibi mutlaka öleceklerdir. allah bu gerçeği “ her nefis ölümü tadıcıdır ayetiyle zaten bizlere bildirmiştir. bu kaçınılmaz gerçeği unutmak insanın düşebileceği en büyük hatalardan biridir. oysa ölümü uzaklaştırmaya asla güç yetiremeyecek olan insan, bilemeyeceği bir zamanda ve yerde herhangi bir nedenle mutlaka ölümü tadacaktır. unutmamak gerekirki; ne genç, ne yaşlı, ne güzel, ne çirkin , ne zengin, ne de fakir olmaları bugüne kadar yaşayan insanları ölümden korumamıştır bundan sonrada korumayacaktır.
tüm bunları çok iyi bilmelerine rağmen insanların çoğu ölümü hiç düşünmemeye unutmaya çalışarak bu gerçeği göz ardı ederler. halbuki bu, insanların kendilerini kandırmaktan başka bir şey değildir. insan düşünsede düşünmese de bu kaçınılmaz sonu, tüm aşamaları ile bizzat yaşayacaktır.
bu satırları okurken ölümün yakın olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. ama eninde sonunda gerçekleşecek olan bu gerçeği biraz daha ayrıntısı ile düşünün; kimbilir belki de önünüzdeki yemeği bitiremeden ölüm sizi gelip bulacaktır. o halde, sakın ölümün kendinize ve tüm diğer insanlara da çok yakınolduğunu unutmayın.
yani ölüm yaşa ve diğer hiç bir özelliğimize bağlı olmaksızın her an , her yerde başımıza gelebilecek bir olay. ölümü bu kabul edip hiç bir şekilde sonsuza kadar aynı düzeyde bir yaşam sürdüremiyeceğimizi iyi bilmemiz gerekiyor ve bu gerçeği kabul ediyor olmak zorundayız.

0

ölüm bizim gibi faniler için her an gerçekleşebilir.
ne kadar dayanıksız bir bedenimiz var aslında. ne sıcağa ne soğuğa ne çarpmaya ne üzüntüye ne sıkıntıya, hiçbir şeye dayanıklı değiliz. ama rabb'im bizi koruyor. yoksa beş dakika yaşayacak kadar dayanıklı olduğumuzu düşünmüyorum.

0

ölüm insana ne zaman geleceği belli olmayan bir şey her an her şey olabilir. bize baya her gün yakın yani.

0

ölüm insanlara her zaman çok yakındır. ne zaman başımıza bir olayın geleceği hiç belli olmaz. yolda yürürken bile başımıza her an bir şey gelebilir ve ölebiliriz..

0

ölüm insana nefesi kadar yakındır. ama bunun kimse farkında değil. bende öyleyim. sanki hiç ölmücem.