0

tarih olay ve olguları incelerken diğer bilim dallarından da faydalanması gerekir ve faydalanır tarihe temel oluşturan belgelerin çeşitliliği diğer bilim dallarından yararlanmayı mecbur kılmıştır tarihe yardımcı olan bilim dalları coğrafya arkeoloji kronoloji antropoloji edebiyat paleografya epigrafi sosyoloji filoloji diplomatik nümizmatik sanat tarihi kimya istatistik onomatoloji sicilografi helaldik arkeometri etnografya ve sahan niceleri. coğrafya tarihi olayların yerinin bildirilmesinde cevap olurken arkeoloji kazı bilimidir toprak altında kalmış tarihi eştaları gösterir kronoloji zaman takvim bilimidir zamanı anlatır antropoloji ırk bilimidir tarihte hangi ırkların olduğu hakkında bilgi verir bu gibi bilimler tarihte bize yardımcı olur ilişkisi bu yöndedir

0

tarih yazım şekilleri şunlardır.
hikayeci tarih; olayların anlatımında yer ve zaman belirtilir. fakat neden-sonuç ilişkisi kurulmaz. örnek olarak dede korkut hikayelerini söyleyebilirim.
kronik tarih; olaylar takvim sıralamasına göre incelenir. sebeb-sonuç ilişkisi kurulmaz. örnek olarak analları söyleyebilirim.
öğretici (pragmatik) tarih; kişiler ve olaylar abartılarak anlatılır. amaç, topluma tarih şuuru kazandırmaktır. fatih dönemi ve alparslan dönemi buna en büyük örnekler olarak gösterilebilir.
sosyal tarih; olayların siyasi, sosyal ve ekonomik yönlerinin araştırıldığı hissi olmayan tarihtir.
bilimsel-modern-araştırmacı-neden-nasılcı tarih; olayların sebeb-sonuç ilişkisi içerisinde incelendiği, belgelere dayalı günümüz tarih yazım şeklidir.
tarihin diğer bilimlerle ilişkisi şu şekildedir;
coğrafya: yer bilimi arkeoloji: kazı bilimi
antropoloji: irk bilimi etnoğrafya: kültür bilimi
etnoloji: örf-adet bilimi paleoğrafya: yazı bilimi
epiğrafya: kitabe bilimi kronoloji: zaman bilimi
diplomatik: vesika bilimi nümizmatik: para bilimi
filoloji: dil bilimi sosyoloji: toplum bilimi
heraldik: arma bilimi sigilografya: mühür bilimi

tarihin araştırma alanı geniş olduğundan dolayı diğer kaynaklardan faydalanma gereği duyulmaktadır.
tarih öncesi dönemlerin aydınlatılmasında yazılı bilimlerden faydalanılmaz.
tarih öncesi dönemlerin aydınlatılmasında arkeoloji biliminden yararlanılır.

0

tarih bilimi geçmişte yaşanan olaylar çerçevesinde belirli bir zaman ve mekan çerçevesinde oluşur tarih birdaha tekrarlanamaz zarihin bir çok alt dalları vardır. olay olgusu yaşanmış bitmiş olaylardır mesela 1.dünya savaşı olgu ise, hayla devam eden olandır.