1

öğrenme türleri ne dört ana başlık altında toplayabiliriz bunlar şu şekildedir.
motor öğrenme
deneme ve yanılma yöntemi ile öğrenme
koşullanma ile öğrenme
bilişsel öğrenme

motor öğrenme: kişilerin motor becerileri ile alakalı bir öğrenme çeşididir. bu yöntemde aslında zihin yoluyla öğrenmekten çok kas becerilerimiz ile alakalı olan bir alışkanlık kazanma yoluyla öğrenme çeşidi ortaya çıkmaktadır. örneğin bir kişinin güzel bilardo oynaması da ayrıca spora yatkın bir kişinin spor yeteneğini geliştirmesi de motora öğrenmeye verilebilecek örneklerdir.

deneme ve yanılma yöntemiyle öğrenme: bu yöntem zaten adından da anlaşıldığı üzere kişilerin bir şeyi yapmadan önce bunun olup olmayacağına karar veremem ellerimden kaynaklı olarak öncelikle o şeyi yapmaya karar vermeleri onu bir denemeleri ve sonrasında ise olumlu bir sonuç alırlarsa bu davranışı devam ettirmeleri sonucunda kazanılan bir öğrenme yöntemidir. kişi bir şeyi sürekli olarak uygulayarak bundan almış olduğu sonuçları değerlendirerek onun en doğru yapılış şekline karar verir bu sayede de yapacağın şeyin en doğrusunu deneme yanılma yöntemi ile öğrenmiş olur.

koşullanma ile öğrenme: bu yöntemde kişilere ödül veya ceza verilerek bir şeyler öğrenmesi ve yeni alışkanlıklar kazanması amaçlanır. daha önceden hiçbir şekilde tepki vermedi olaylara özel veya ceza yöntemleri sayesinde kişiler tepki vermeye başlarlar.koşullanma ile öğrenmede kendi arasında 2 ana başlıkta toplanabilir bunlar edimsel koşullanma ve klasik koşullanma yöntemleridir.

bilişsel öğrenme: 4 gruba ayrılır.
sözel öğrenme: bu öğrenme türünde kişilerin dinleyerek veya bir konuyu okuyarak öğrenme sağlamasıdır.
model alarak öğrenme: bu yöntemde kişiler kendilerini bir rol model seçerler ve onun hareketlerini taklit ve tekrar yoluna giderek öğrenme sağlarlar.
farkında olmadan öğrenme:bu öğrenme çeşidinde kişiler hiç farkında olmadan ve tamamen bilinçsiz olarak bir öğrenme sağlarlar. örneğin sürekli olarak tekrarlamış olduğumuz bir şeyi farkında olmadan aslında öğrenmiş oluruz.
kavrayış ve öğrenme: bu yöntemde aslında yaşanan olaylara bir anlam yükleyerek ve düşünerek asıl sebeplerini bir anda çözümleyerek sonuca ulaşmak ile öğrenme yöntemidir.

0

öğrenme türlerini doğuştan öğrenme,sonradan öğrenme olarak biliyorum.