0

insan içinde yaşadığı evreni anlama ve bil e merakı içindedir. insan özne olarak kendisinden bağımsız nesneleri duyu organları aracılığı ile bilmek kavramak ister. burdan yola çıkarak bilgiyi şöyle tanımlayabiliriz. bilgi suje ile obje arasındaki ilişki sonucunda meydana gelen üründür.
bilginin oluşumunda algının yanı sıra düşünme açıklama vb. gibi biliç biçimleri söz konusudur ki bunlara bilgi aktı denir. bu aktların kurulmasında suje objedwn daha etkilidir.
algı aktı;
algı aktı olgusal ile ilişki kurmamıza yardımcı olur. onunla çevremizi tanır ve çevremizdekiler yöneliriz. nesnelerin sırasını düzenini şekillerini renklerini kokularını algı aktıyla tanırız.
düşünme aktı;
algı aktı insan ile olgu dünyası araaında bağ kurar düşünme aktı ise hem olgu dünyasını hem de düşünsel dünyayı içine alır.
anlama aktı;
anlama aktı ile özne gerçekleşen bir olgunun ne mkstla yapıldığını kavrar. örneğin senin gözleriden sınavları düşündüğünü anlıyorum . ifadesinde olduğu gibi .
açıklama aktı;
öznenin nesna hakkında edindiği bilgiler nedeniyle gerekçeleriyle veya kanıtlarıyla adım adım anlaşılmasını sağlar. örneğin karın nasıl yağdığını kavramak açıklama yoluyla edinilen bir bilgidir.