0

türkiye cumhuriyetinin ilk cam fabrikası istanbul'da kurulan paşabahçe cam fabrikasıdır.1934 yılında kurulan bu cam fabrikası cumhuriyetin ilk yıllarında türkiye ekonomisine katkılarda bulunmuştur.

1

ilk cam fabrikası, paşabahçe markası ile kurulmuştur. fabrikanın tam adı paşabahçe şişe ve cam fabrikası olarak 17 şubat 1934 yılında istanbul paşabahçe'de kurulmuştur.

0

çağdaş gereklerine uygun anlamda ilk cam fabrikası, 17 şubat 1934'te iş bankası öncülüğünde istanbul paşabahçe'de kuruldu. "paşabahçe şişe ve cam fabrikası" adlı bu kuruluş, türkiye'nin cam gereksiniminin büyük bir bölümünü karşıladıktan başka, yurt dışına da ihraç ürünler üretiyordu.

1

türkiye de çağdaş anlamda ilk cam fabrikası 1934 yılında istanbul paşabahçe de kurulmuştur. türkiyenin cam ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan paşabahçe şişe ve cam fabrikası adlı bir kuruluş yurt dışına da ihraç mal üretmektedir.
türkiye de cam yapma sanatı selçuklu dönemine kadar dayanır. istanbul un alınmasından sonra istanbul ve çevresinde çok sayıda cam atölyesi kurulmuş ve gelişim göstermiştir. 1848 yılında çubuklu yakınlarında kurulan kristal cam imalathanesinde çeşmi bülbül adı verilen bir kristal cam çeşidi yapılmaya başlanmıştır. bugün beykoz işi olarak anılır kırmızı ışıkta yansırlar.