0

roman: bir durum ve olay hakkında hikayeye göre daha uzun yazılan içerisinde kişi, yer, zaman ve olay örgüsünün olduğu çeşitli konularda yazılabilecek edebi yazılara roman denir. çeşitli roman türleri vardır bunlardan bazıları şunlardır:
-tarihi roman: konusunu tarihten alan romanlardır. yaşanmış bir olay ve yaşanması muhtemel bir olaydan esinlenerek kaleme alınmış olan romanlardır. türk edebiyatı'nda namık kemal'in yazmış olduğu cezmi adlı roman ilk tarihi romandır.
-realist roman: temelinde gerçekçilik duygusunu yansıtan roman türleridir. ilk realist roman ise recaizade mahmut ekrem'in araba sevdası adlı eseridir.
-natüralist roman: doğacı ve doğa konularını temele alan roman türüdür. ilk köy romanını buna örnek verebiliriz. nabızade nazım'ın karabibik adlı eseri natüralist romana örnek bir romandır.
-psikolojik roman: insan psikolojisinin temele alan ve psikolojik tahlillere yazılmış olan roman türüne psikolojik roman denir. türk edebiyatı'nda ilk psikolojik roman eylül adlı eserdir. bu eser mehmet rauf'a aittir.