0

sembolizmin en güçlü temsilcisidir.cenap şehabettinin sadece müziği ve ahengi ön olana çıkaran sembılist şiir anlayışına semboller ve hayat unsurlarınıkullanmayı da ekleyerekşair,bunu şiirlerinde başarıyla uygulamıştır.bilinen ilk manzumesi leyali aşkım 1901 de mecmuai edebiyede yayınlandı.bu dönemde muallim naci abdulhak hamit tevfik fikret cenap şehabettinin etkisi altında kalmıştır.

0

bu adam kendi yolundan şaşmamış biridir . fecriati topluluğundan tavizler vermemiştir . göl saatleri şiiri essiz bir şiirdir okuyanlar bilir . ben bu adamın edebi kişiliğine hayranım ayrıyetten divan edebiyatı nazım biçimlerinide kullanması beni etkileyen diğer eylem olmuştur . piyale ve göl saatleri şiirlerini okumayı herkese tavsiye ederim.

0

fecri atı topluluğunun en güçlü şairidir . şiirlerinde musiki vardir. empresyonizm ve sembolizmin etkisiyle şiirler yazar . ona göre şiir anlamın ve ahengin uyumundan doğar . ahenk kavramına büyük önem verir . sanatçıya göre gerçek şiir , nesre çevrilmesi mümkün olmayan şiirdir . tüm şiirlerini aruz ölçüsuyle yazan şair , arapça ve farsça kelimelere de bolca yer verirmiş . haşim , anlamca kapalı olan şiirleri sever . serbest mustezata ilgi duyar . hasime göre şiirlerde açıklık ve fikir gereksizdir . şiir anlamını okuyucudan anlamlıdır . okuyucu kendi gücü oranında yorum yapmalıdır ( benim görüşüm adam mantıklı düşünüyormuş:) ) . piyale hasimin olgunluk dönemi şiirlerini kapsamaktadır. ahmet haşim hece ölçüsünü hiç kullanmamış . hatta bu ölçüyü köylü vezni olarak nitelemis . şiirlerinde tasviye yer veren sanatçı sıfatları da çok fazla kullanırmis. sanatçı toplumsal sorunlara ilgisizdir . şiirlerinin konusunu ölüm , yalnızlık , hüzün , aşk gibi bireysel konulardan oluştururmus. hasime göre şiir musiki ile söz arasında fakat sözden çok musikiye yakın bir dildir . şiirlerin açık ve anlaşılır olmasına karşıdır . haşim siyah ,kırmızı , sarı renkleri kullanır .

0

ahmet haşimi edebi kişiliği cumhuriyet döneminde şiiri nin üzerinde yükseleceği saca yağının üçüncüsü ahmet haşim dır. yaşarken göl saatleri 1921 ve piyale 1926 adları ile iki şiir kitabı çıkaran şairin bunlarin dışında kalanlarla birlike bütün şiirleri daha sobadaki yıllarda bir çok defa basılmıştır ilk şiirlerini 1901 den itibaren yayınlamış olmak la birlikte te çıkışını ||.meşguliyetten sonra yazdığı şiiri kamar şiir dizisi yollar . zulmet o belde şiirleri ile yapmıştır