1

türkler islamiyete katılmaya başlamışlardır,
türkler ve araplar kağıt, barut ve pusulayı öğrendiler,
orta asya'da çinlilerin yayılması engellendi.

0

751 yılında meydana gelen savaşta çinliler ile araplar karşı karşıya gelmiştir. savaşın kendi topraklarına yakın bir yerde olması türkleri taraf seçmek durumunda bırakmıştır. bir yanda azılı düşmanları çin bir yanda hiç tanımadıkları araplar arasında düşmanımın düşmanı dostumdur diyerek arapların yanında yer almışlardır ve çinliler yenilmiştir. türkler açısından çok önemli bir sonucu olmamıştır. sadece bu savaş sonunda inandıkları dinden dönerek islamiyete girmişlerdir. türklerin ilk dönmesi değildir bu. uygurlar zamanında mani dinine, hazarlar zamanında yahudiliğe, macarlar, avarlar zamanlarında da hristiyanlığa dönmüşlerdir. işte bu savaş sonunda da "arkadaş dönmediğimiz din kalmadı bir de bunu deneyelim" demişler ve müslüman olmuşlardır. dünya açısından savaşın önemine bakılırsa çinden pusula, matbaa ve kağıt alınmış ve araplara geçmiştir.

0

751 yılında ebu müslim komutasındaki araplar ile ikinci göktürk devletinin yıkılmasından sonra orta asya'yı ele geçirmek için harekete geçen çinliler arasında yapılan talas savaşı türk ve müslüman tarihi açısından çok önemlidir.türkler bu savaşta arapların yanında savaşa savaşa katılmış karluk türklerin yardımıyla abbasi ordusu savaşı kazanmıştır. savaşın sonuçlarını gelecek olursak ;
-türkler ve araplar kağıt,pusula ve barutu öğrenmişlerdir.
-matbaa ilk defa çin dışına çıktı.
-türkler islamiyeti kitleler halinde kabul etmeye başladı.
-ortaçağ islam ulaşıp türk ve arap mücadelesi sona erdi ve böylelikle de orta asya'nın çinleşmesinin önüne geçildi.

0

talas savaşı 751 yılında meydana gelmiştir. bu savaşta müslümanlarla türkler tanışmıştır. bu savaştan sonra yavaş yavaş türkler müslüman olmaya başlamıştır. türklerin islamiyetle tanışmalarını sağlayan önemli bir olaydır. ayrıca pusula,matbaa ve kağıt kullanımı da diğer bölgelere ve araplar arasında daha çok yayılmaya başlanmıştır.