0

özlülük az kelimeyle çok şey anlatmak anlamında kullanılan kelimedir.özlülük sade çok karmaşık kelimelerin olmadığı kafa karıştırmayan bir cümleyle her şeyi anlatmaktır

1

özlülük, bir konuya açıklık getirmemiz gerektiği zaman kısa ve öz olarak konu hakkında bilgi verebilmektir.
kısa cümleler kurmak, anlam kargaşası yaratmamak.

1

özlülük içerisinde fazla detay barındıran şeylerin çok kısa bir şekilde anlatılmasıdır. birkaç kelime ile oluşturulan cümleler sayesinde altından bir destan çıkartabiliriz. örneğin; uzunca bir romanın ya da hikayenin ana düşüncesi onun özüdür. o kitabın tamamını okumadan sadece ana düşüncesini okuyarak da bize ne mesaj vermek istediğini gayet net bir şekilde anlayabiliriz. özlülük içeren bir metinde kesinlikle olayı tam ve en net bir biçimde anlatacak kelimeler özenle seçilir ve farklı edebi sanatlardan da yararlanılarak karşılaştırma, betimleme gibi bize kısa yoldan açıklama yapan ve ders verir nitelikte olurlar.

0

özlülük az sözle, çok az kelimeyle, birçok şeyi anlatmak, ifade etmek demektir. özdeyişler atasözleri ve deyimler buna örnektir. hepsi özlülük özelliğini içinde barındırır. söz yığınından uzak kalabalık kelimelerden uzak, kısa özet bir cümle halinde söylenir. söylenmek istenen kısa net bir şekilde söylenir. bir çok şey anlatır. ama tek bir cümleyle ya da tek bir kelimeyle anlatır. özlü sözler dediğimiz bir tabir vardır. yani az sözle bir çok anlamı kastetmek demektir bu. mevlananın yunus emrenin sözleri buna örnek verilebilir. einstein gibi ünlü düşünürlerin de bir çok özlü sözü vardır.