1

almanya ve polonya arasında sıkışıp kalan yahudilerin açlıktan soğuktan ve hastalıklar sebepleriyle hayatlarını kaybetmesi sonucu 1938 yılında hitler almanya'sında bir çok yahuudiye ait iş yeri ve haneye karşı girişilen saldırılara verilen isimdir.

0

almanya 17 bin polonyalı yahudi'yi ülkeden kovmuş, polonya da bu yahudi vatandaşları ülkeye kabul etmemişti. iki ülke arasında sıkışıp kalan bu insanlar açlıktan, soğuktan, hastalıktan ve benzeri sebeplerden dolayı hayatlarını kaybettiler. yaşamını yitirenler arasında 17 yaşındaki yahudi herschel grynszpan'in ailesi de vardı. herschel grynszpan haberi alır almaz çılgına dönmüş ve paris'teki alman konsolosluğunu basmış ve önüne çıkan ilk kişiyi vurmuş. ölen kişi konsolos yardımcısı ernst vom rath'dı.
hitler'in sağ kolu ve propaganda bakanı goebbels, bu konsolos yardımcıdının ölmesi durumunu planlanarak düzenlenmiş bir yahudi komplosu olduğunu öne sürmüş ve alman halkını ateşlemiştir. alman halkının bu konuda öcünü mutlaka alması gerektiği görüşündeydi. goebbels halkının yahudilere karşı bir saldırısı olursa bu saldırıya kesinlikle müdahale edilmeyeceğini basın yoluyla duyurmuş.
yeteri öfke seviyesine ulaşmış olan halk bir yandan da sivil ajanlar tarafından kışkırtılıyordu ve en nihayetinde 9 kasım'ı 10 kasım'a bağlayan gece halk, yahudilere karşı saldırılara başlamıştır. polis ve itfaiye olaylara bilerek müdahale etmemiş. saldırılar yer yer 13 kasım'a kadar devam etti. bu
saldırıların sonunda; 91 yahudi öldürülmüş, yüzlerce yahudi ağır yaralanmış, 7.500 civarı yahudi iş yeri yağmalanmış, 177 sinagog yakılıp yıkıldı ve pek çok yahudi mezarlığı tahrip edilmişti.
saldırılardan sonra, sokakları cam kırıklarının ışıltısı kaplamıştı. kristal gece, ismini bu ışıltılardan almaktadır.

0

1938 yılında nasyonel sosyalist nazi partisinin yahudi olan vatandaşlara ait ev iş yeri eşya mala karşı başlattığı kanlı ve vahşi saldırılara verilen isimdir.