1

özbekistan'ın tirmiz şehrinde yer alır çar kurgan minaresi. bin yüzlü yıllarda yapılmıştır.
döneminin önemli yapı taşlarındandır, sekizgen bie kaidede yükselen minare yukarıya doğru daralmaktadır. bu zamana gelene kadar bir kısmı yıkılmıştır.

0

çar kurgan minaresi, adından da anlaşılacağı üzere, özbekistan’da yer alan tirmiz şehrinin 75 km kuzeyindeki çar kurgan köyünde yer almaktadır. minare kitabesine göre ali bin muhammed el serahsî tarafından 1108/1109 yılında yaptırılmıştır.
sekizgen bir kaide üzerinde yükselen minare yukarıya doğru daralan yivli gövdesiyle dönemin önemli bir yapısını oluşturmaktadır. minare kapısının da yer aldığı kaidenin her bir yüzeyinde dar ve uzun nişler yer alır. kapının etrafında sekizgenlerin kesişmesiyle meydana gelen dörtlü düğüm motifleri kullanılmıştır.
silindirik gövdeli minarenin yüzeyi on altı yuvarlak yivli dilime ayrılmıştır. küçük kemerli nişlerle son bulan yivler üzerinde kufi karakterli bir kitabe kuşağı daha yer almaktadır. yazı kuşağından sonra yivleri kısa bir bölüm halinde devam ettiği görülür. minare gövdesi günümüzde bir kısmı yıkılmış, 21.60 metrelik bir bölümü kalmıştır. gövde tuğlaların yatık ve dikey olarak zikzaklı dizilmesiyle hareketlendirilmiştir. içinde spiral bir merdiven yer alan minarenin şerefe kısmı günümüze ulaşamamış.