0

avrupa ülkelerinin rekabet yarışı ve pazar arayışı sömürge alanlarını genişletmek kendilerine daha fazla kaynak maden insan gücü vs sağlamak bloklasan devletler itilaf devletleri fransa cumhuriyeti ingiltere krallığı rusya çarlığı italya krallığı amerika yunanistan krallığı sırbistan belçika ittifak devletleri osmanlı devleti almanya imparatorluğu avusturya macaristan imparatorluğu bulgaristan krallığıdir savaşın çıkış sebebi saray bosna şehrine giden avusturya macaristan imparatorluğu veliahtinin sırp milliyetçi biri tarafından ailesiyle birlikte vurulmasıyla avusturya macaristan imparatorluğu sırbistana savaş ilan etti bunun üzerine rusya avusturya macaristan imparatorluğuna savaş açtı alman imparatorluğuda avusturya macaristan imparatorluğunu desteklemek için rus çarlığına saldırdı ingiltere ve fransa cumhuriyetide rusya'nın yanında savaşa dahil oldu savaşın ilerleyen zamanlarında osmanlı devletide almanya ve avusturya macaristan imparatorluğunun yanında savaşa girerek ingiltere fransa ve rusyaya savaş ilan ettiği

0

1 dünya savaşı'nın çıkış nedenlerine baktığımız zaman asıl nedenin sömürgecilik paylaşımları ve bu konudaki çıkar çatışmalarıdır.asıl çıkış nedeni budur fakat diğer detaylardan bahsedecek olursak; ulusal birliğini geç tamamlayan bazı devletlerin sanayilerini güçlendirmek için hammadde ve pazar arayışı ne girmelerinin mevcut güçler dengesini bozmasıda diğer önemli sebeplerden biridir.öte yandan fransız ihtilali'nin ortaya çıkardığı milliyetçilik akımı etkisiyle bazı devletlerin özgürlüklerine kavuşup, bağımsızlıklarını ilan etmek istemeleri de önemlidir. savaşın iki tarafından birisi fransa'nın 1871'de almanya tarafından işgal edilen alsace lorraine'i geri almak istemesi bu iki devlet arasındaki çıkan savaşın nedenlerindendir. bu iki devletten bir tanesi olan fransa itilaf devletleri grubunda, almanya ise ittifak devletleri grubunda savaşa girecektir. balkan topraklarının avusturya macaristan imparatorluğu ile rusya arasında rekabet konusu olması da, bu iki devletten rusya'nın itilaf devletleri grubunda, avusturya macaristan'ın da ittifak devletleri grubunda yer almasına yol açar. rusya'nın sıcak denizlere açılma ve panslavizm politikası gütmesi de bölgedeki gerilimi arttırmıştır.almanya'nın doğu avrupa'da panslavist hareketleri engel olması ve avusturya-macaristan imparatorluğu ile işbirliği içine girmesi de tarafların oluşmasında önemli gelişmelerden biridir. savaşın fitilini ateşleyen gelişmenin arka tarafında ise,rusya'nın panslavizm politikası nedeniyle kendini tehlikede gören avusturya-macaristan'ın rusya'nın desteklediği sırbistan ortadan kaldırmak suretiyle balkanlardaki rus gücünü kırma düşüncesi etkili olmuştur.almanya'nın petrol bölgelerinde etkili olmak istemesi ve osmanlı devleti ile yakınlaşmasını sömürgelerine giden yolu tehlike düşüreceğini düşünen ingiltere'nin rahatsızlık duyması,ingiltere'nin itilaf devletleri grubunda almanya'ya karşı olmasına yol açmıştır.italya'nın hammadde için akdeniz ve çevresinde sömürgeler elde etmek ve avusturya-macaristan imparatorluğu egemenliğinde kalmış italyan topraklarını kurtarmak istemesi italya'nın savaşa dahil olmasına yol açmıştır. bu yüzden italya ilk başta kararını değiştirip ittifak devletleri grubunda savaşa girse de, savaşın ilerleyen safhalarında taraf değiştirerek itilaf devletleri grubunda savaşa girmiştir.mevcut dengelerin bozulması nedeniyle ülke arasındaki silahlanmanın ve bloklaşmanın oluşması sonucunda savaş ortamı oluşmuş ve 1914 haziran'ında avusturya macaristan veliahtı ferdinand ve eşinin sırplı bir genç tarafından öldürülmesi üzerine savaş patlak vermiştir.

0

sömürgecilikten dolayı üstü kapalı olan bu konu prensin vurulmasıyla savaşa başlanmıştır

0

tek nedeni hammadde ve sömürü elde edebilmektir. diğer sebepler bir kamuflaj niyetiyle ortaya atılmıştır. böylelikle haksızlık olmadığı gösterilmiş olacaktı.

0

sömürge arayışı, ham madde arayışı, pazar arayışı, silahlanma yarışı, globalleşme, fransız ihtilalinin getirmiş olduğu milliyetçilik akımı, sanayi devriminin etkisi, alsas loren bölgesi genel nedenler arasındadır. özel neden ise avusturya macaristan veliahtının sırplı biri tarafından öldürülmesidir.