0

tek bir kişinin topluluk karşısında taklitlere ve güldürüye dayanarak anlattığı hikayelere meddah oyunu denir.bu oyunu tek başına anlatan ve canlandırana da meddah denir.
arapça medh kelimesinin türetilmesinden elde edilen meddah sözcüğü öven,çok metheden anlamlarını taşır.daha sonra bu oyunu oynayan kişilerin yaptıkları işe de meddahlık adı verilmeye başlanmış.
meddah halkın kendisini görebileceği yüksek bir yere sandalyesini yerleştirir ve anlattığı oyundaki kişileri tek başına canlandırır.bu bakımdan oyuncunun tüm kişileri kendi üzerinde toplayan bir oyuncu olarak yorumlamak doğru olacaktır.
sahneye çıkan oyuncu canlandırdığı kişileri genllikle ses ve konuşma yönüyle taklit eder.bu da bu tiyatro geleneğinin yetenek isteyen bir yönüdür.
meddah oyunu geleneksel türk tiyatrosu içinde önemli bir yer tutar.tiyatronun dünya genelindeki gelişimine bakacak olursak oyunların ilk çıkış noktası güldürüye ve taklide dayandığı görülür.
meddah oyununda dekor yok denecek kadar azdır.herkesin görebildiği sahnede yalnızca meddahın oturması için bir sandalye bulunur.sahnedeki oyuncunun elinde bir değnek ve mendil bulunur.mendili oyun içersinde kadın rolüne bürünmek,ses taklitleri kullanmak için yapılan meddah,değneği ise tüfek,at ve saz seyircinin dikkatini çekmek,gürültü olduğunda seyirciyi susturmak gibi amaçlarla kullanılır.

meddah oyununun özellikleri
1.övmek anlamına gelir.
2.tek kişilik oynanan bir hikaye anlatma oyunudur.
3.geleneksel türk tiyatrosunda önemli bir yeri vardır.
4.bu oyunda dekor yoktur.
5.doğaçlama olarak oynanılır.
5.sahnede olan oyuncu tek başına bir çok karakteri ses taklitleriyle canlandırır.
6.bu oyunda günlük olaylar,destanlar,masallar anlatılır.

0

hacivat ve karagöz oyunudur halk arasında çok sevilir

0

meddah oyunu hacivat ile karagöz oyunları oynatmaktır.