0

cem karaca'nın seslendirdiği ben bir ceviz ağacıyım parçası, nazım hikmet'in başından geçen bir olay sonucu yazılmış şiirdir.

0

ben bir ceviz agaciyim sarkisinin sozleri nazim hikmete aittir nazim hikmet sevgilisiyle bulusmak uzere gulhane parkinda sozlesmistir fakat polis tarafindan aranmaktadir sevgilisi de onu parkta bankta beklemektedir polisten saklanmak icin agaca tirmanmistir agac uzerinde sevgilisini seyretmekle kalmistir bunun uzerine bu sarkiyi yazmistir ben bir ceviz agaciyim gulhane parkinda ne sen bunun farkindasin ne de polis farkinda diye

2

cem karaca'nın ceviz ağacı şarkısının sözleri nazım hikmet ran'a aittir.
hikayesi; aklımda kaldığı kadarıyla şöyle;
nazım hikmet'in polis tarafından arandığı günlerde kendisi çok sevdiği piraye ile konuşmak ister, ama yanına kendi gidemez. güvendiği arkadaşı ile haber gönderir. ona şunu der gülhane parkına gelsin en büyük ceviz ağacının altında beni beklesin. ama arkadaşı nazım'ı polise ihbar eder. polis gülhane parkında pusuya yatar bunu gören nazım yakalanmamak adına ceviz ağacının üzerine çıkar ve saklanır. piraye'de gelmiş ağacın altında nazım'ı beklemektedir. polislerde yakalamak için piraye'yi izlemektedir. nazım ağacın tepesinde ne sesini çıkarabilir ne de aşağı inebilir. ve oradaki halini sonra şiire döker. bildiğim hikayesi bu.