1

çanlar kimin için çalıyor, ernest hemingway'ın romanıdır. amerika'da chicago eyaletinde 1899 yılında dünyaya gelmiştir. birinci dünya savaşına asker olarak katıldıktan sonra yine amerika'ya gelmiştir. kitapları anlaşılır bir dille yazıldığından her zaman tercih edilen bir yazar olmuştur. hayata muhalif bir isimdir ernest hemingway, ne kadar doğrudur bilinmez eserlerini hep ayakta yazarmış.
hayatı göl kıyısında bir evde geçmiş. 6 parmaklı bir kedisinin olduğu biliniyor. annesinden nefret edermiş. zira babasının intiharına annesinin tutumunun neden olduğunu düşünüyormuş kendisi de intihar eden yazarımız. annesi ufakken enest hemingway'ı kız çocuğu gibi giydirir ve süslermiş. bütün bu yaşadığı travmaların sebebi sanırım kendisinin de intihar etmesine neden olan.
pulitzer ve nobel ödülleri almıştır. 4 savaş görmüş bir yazardır. 2 kere uçak kazası da geçirmiş.
silahlara veda, cennet bahçesi, güneş de doğar, yaşlı adam ve deniz, irmağı geçmek, katiller, afrika'nın yeşil tepeleri, varlık ve yokluk, kadınsız erkekler, kazanana ödül yok, tehlikeli yaz, beşinci kol ve kötü hikaye belli başlı kitaplarının isimleridir.
yaşlı adam ve deniz kitabı ile pulitzer kurgu ödülü kazanmıştır.

0

çanlar kimin için çalıyor adlı romanın yazar ernest hemingway'dir. 1954 nobel edebiyat ödülü almıştır. yazarın hayatıyla ilgili ise amerikanın en ünlü romancılardan ve kısa öykü yazarlarından biri olan ernest hemingway 21.07.1898 de amerika birleşik devletlerinin illinois eyaletin de oak park da doğmuştur. kuzey michigan da okula gittiği sıralar da sık sık balığa veya ava çıkardı ernest. ernest hemingwayin sonraları ilkel yaşamı üstün sayan dünya görüşü, işte, michigan ormanlarında doğayla baş başa geçirdiği bu avcılık günlerinde biçimlenmeye başlamıştır. hemingway kansas city de bir süre gazete muhabiri olarak çalıştıktan sonra birinci dünya savaşında fransa da bir sıhhiye birliğine gönüllü olarak yazıldı. daha sonra italyan piyadesine katıldı. savaşırken yaralandı ve savaşın sonuna kadar italyan birliklerinden ayrılmadı. daha sonra amerikan vatandaşlığından ayrılıp parise yerleşti. hemingway roman ve öykülerinde ki bazı tiplerin esin kaynağı olan çoğu serüven sever çeşitli insanlar bulunuyordu. hemingway savaş sonrası pariste geçirdiği bu dönemde ezra paunt ve gertrude stein ile tanıştı. onlardan manevi yardımlar gördü. onların yazı üsluplarının etkisi altında kaldı ilk kitabı üç öykü ve 10 şiir de bu etki görülür bu kitabın ardından yayınladığı 50 bin dolar da hemingway michigan ormanların da geçen çocukluk günlerini anlatır. yazarın sonradan üne kavuşturan üslup ve düşünüş tarzı bu ilk öykülerinde bile belirgindir. hemingway yitik kuşağın öyküsünü yazmış inanç ve umutlarını kaybedişleri yüzünden düş kırıklığına uğrayan savaşın darbesini yemiş insanların duygularını anlatmıştır. bu insanlar eski değerlerin yıkılışı dolayısıyla öyle bir yenilgiye uğramışlardır ki duyguları körleştiği için kendilerine ihanet edenlere saldıramazlar. hemingway newyorka dönüpte ufak taşlayıcı romanı ilk bahar sellerini 1926 da yazdıktan sonra kısa öykülerinin uslüp ve tutumu güneşle doğar adlı romanına aktardı. hemingway öykücülük ve anlatım ustalığı konusunda aynı zamanda bir dönemin düşünüş tarzını vermekte ulaştığı başarıya silahlara veda adlı romanında ulaşmıştır. hemingway bu dönemler de kadınsız erkekler kazanana ödül yok gibi iki seçkin öykü kitabının yanı sıra eserleri dönemin edebiyatı üzerinde hala etkin olmakta devam etmesine karşın sadece iki küçük kitap yazdı. bunlar boğa güreşlerini anlatan öğleden sonra ölüm ve afrika da ki sürek avlarıyla ilgili afrikanın yeşil tepeleri adlı eserlerdir. hemingway toplumsal sorunlara kollektif eylem yoluyla bir çözüm aradığını ilk kez ya hep ya hiç adlı yapıtın da görürsünüz. hemingway ispanya iç savaşı sırasında ispanyadan yazıp yolladığı gazete makalelerin de ve madrid de faşistlerle koministler arasın da ki karşılıklı casusluk faaliyetlerini ele alan 3 perdelik oyunu 5. kol da aynı tutumu sürdürmüştür. yazarın en uzun romanı olan ve ispanya iç savaşı sırasında faşistlere karşı dövüşen bir amerikalıyı anlatan çanlar kimin için çalıyor adlı yapıtı 1940 yılında yazmıştır.1961 yılında vefat etmiştir ernest hemingway.

0

çanlar kimin için çalıyor adlı kitabın yazarı ernest hemingway'dir.

0

ernest hemingway isimli yazara aittir canlar kimin için çalıyor isimli kitap.