0

toplumsal hayatı düzenleyen kurallar şunlardır;
1-) ahlak kuralları: bir kişinin kendisine ve topluma yönelik olarak nasıl bir davranış biçimi içerisinde bulunması gerektiğini belirten kurallardır.
2-) din kuralları: allah tarafından konulmuş olan, peygamberler ve kutsal kitaplar aracılığı ile insanlara iletilmiş olan kurallardır
örneğin;oruç tutmak, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek
3-) görgü kuralları: bir kişinin belirli bir durumda veya belirli bir olayda nasıl davranması gerektiği ile ilgili kurallardır.
örneğin: selam vermek, yemek adabı, toplu taşıma da yaşlı, engelli, hamile olanlara yer vermek
4-) hukuk kuralları: devlet gücü ve otoritesi tarafından konulmuş ve uygulanan, kişilerin toplumda ne şekilde hareket etmesi gerektiği ile ilgili kurallar bütündür. hukuk kuralları maddi yaptırımlıdır. yani yaptırımının zorlayıcılığı vardır. bu zorlayıcılığının arkasında devlet otoritesi bulunur.

0

toplumsal hayatı düzenleyen kurallar, toplumların oluşturduğu bireylerin uymak zorunda oldukları görevlerdir. toplum bu kurallara uymalıdır. din kuralları vardır, insanların inançları ile ilgili ilişkilerini düzenleyen kurallardır. günümüzde insanı din kurallarına uygun davranmaya zorlayan yaptırımlar yaşadığımız dünya ile ilgili değil ahirette verileceğine inanılan ceza vardır. bu kurallar statik bir özellik taşır din kurallarının yaptırımı manevidir. yani bu dünyada dini inancımızda ilgili ters bir şey yaptığımız zaman bir ceza almayız, bunun yaptırımı öteki dünyada olacaktır. görgü kuralları vardır, insanların diğer insanlarla birlikte yaşadıkları zaman göstermeleri gereken, uymaları gereken davranışlardır. otururken, yemek yerken, içerken, giyinirken, yolda yürürken gibi sosyal hayatta uyulması gereken kurallardır. görgü kurallarının yaptırımlarıda manevidir. ahlak kuralları vardır ve vicdana ilişkin kurallardır. ahlak kurallarına uygun hareket edilmediği takdirde kişi toplumsal çevre tarafından dışlanır ve kınanır. ahlak kurallarının yaptırımı manevidir. ahlak kurallarını da kendi nefsimize karşı nasıl davranmamız gerektiğini belirten ahlak kuralları vardır, örneğin yalan söylememek gibi. bir de sosyal hayatta şahısların birbiriyle ilişkilerinde nasıl davranmaları gerektiğini belirten kurallar vardır, yoksul ve kimsesizlere yardım etmek gibi. hukuk kuralları vardır sosyal hayatı düzenleyen kurallar içinde büyük bir önem taşır. insanların birbiriyle ve toplumu ile olan ilişkilerini düzenleyen hukuk kurallarıdır. hukuk kurallarının cezaları ile diğer kuralların cezaları arasında fark vardır. hukuk kurallarının cezası devletin gücü ile desteklenmiş, herkes bu kurallara uymak zorundadır. suç işleyen bir kişiye hapis cezasına çarptırılır, yani hukuk kurallarının yaptırımı maddidir. din kuralları, görgü kuralları ve ahlak kurallarında devletin gücü ile desteklenmiş bir ceza yokken, hukuk kurallarında devletin gücünden yararlanılarak ceza verilir. bu kurallar toplumsal hayatı düzenleyen kurallardır. isteyen ahlak kurallarına uyabilir, din kurallarına uyabilir, görgü kurallarına uyabilir ya da uymayabilir bunun sonucunu kendi vicdanıyla ve allah'aın karşısına çıktığında ki durumla ödeyecektir. fakat hukuk kurallarında hapis cezası para cezası idam cezası gibi cezalar vardır. insanlarımız bu kurallara tam olarak uysa ülkemizde ne kötülük kalır ne de başka bir sorun kalır. toplum birbiriyle mutlu bir şekilde yaşar. hukuk kuralları olmasa ülkede daha çok sapkınlıklar olurdu. allah devlete zeval vermesin.

0

insanların özgürlüklerini kısıtlamamaya yönelik yaşama ve kendi haklarını korumasını temenni eden haklardır. bu kuralların başında görgü ve örf adet kuralları gelir bu kurallar toplumu toplum yapan yaşancak yer yapan kurallardır.

1

toplumsal hayatı düzenleyen kurallar şunlardır.
1. ahlak kuralları
2. örf ve adetler
3. gelenekler
4. trafik kuralları
5. hukuk kuralları
6. sosyal ve ekonomik kuralları