1

vallahi hiç görmedim ben böyle bir soru daha önce. hem sitenin içinden o kadar benzer sorular var ki ben dikkat etmeye çalışıyorum bu konuya farkındaysan fazla soru bile sormuyorum zaten. sadece sevdiğim ve anılmasını istediğim sanatçıyı burada yazmak istedim. farketmiş olsam emin ol senin sorunun altına gelip cevabını yazardım bende. yanlış anlamadım sıkıntı yok yani :)

0

muffin kardeşim yanlış anlamazsan ben bu soruyu daha önce kendim bizzat sordum. ve sende aynısını sormuşsun belki görmemiş olabilirsin. ancak hatırlatayım dedim başkası yapsa biraz tavrın değişik olabilirdi. ancak senin görmediğini düşünüyorum. istersen profilime girip sormuş olduğum sorulardan bu soruyu bulabilirsin umarım beni yanlış anlamamışsındır.

1

tarık akan'ın tam ismi tarık tahsin üregüldür. 13 aralık 1949 yılında istanbul'da doğmuştur. babası subay olduğu için ilkokula erzurum'da başlamıştır. sonrasında babasının tayini yeni ben çıktığı için kayseri'de ilkokulu'nu tamamlamıştır. tarık akan'ın babası emekli olduktan sonra ise yeniden istanbul'a taşınıyorlar ve ortaokul ve lise hayatını burada tamamladıktan sonra yıldız teknik üniversitesi makine mühendisliği bölümüne gitmiştir. bu bölümü okuduktan sonra ardından gazetecilik bölümünü kazanmıştır bitirmiştir.
oyunculuğa başlamadan önce ise cankurtaranlık yapmıştır. aynı zamanda para kazanabilmek için sokaklarda işportacılık yaparak geçimini sağlamıştır.
oyunculuk hayatına atılması ise 1970 senesinde düzenlenen ses dergisinin hazırlamış olduğu sinema artisi yarışmasına katılarak bir olmasından sonra gerçekleşmiştir. tarık akan'ın bu yarışmadan sonra hayatı tamamen değişmiş ve yarışmadan hemen sonra 1971 senesinde ekrem bora ve filiz akın'la birlikte kendisinin de başrol oynadığı emine filminde ilk kez oyunculuk performansını sergilemiştir.
1980 senesinde gerçekleştirilen 12 eylül darbesi zamanında ise önce 12 yıl hapis cezasına çarptırılmış sonrasında ise cezası iki buçuk aya düşürülmüştür.
yasemin erkut ile bir de ağustos 1986 senesinde evlenmiş ve bu evlilikten bir oğlu ve iki kız çocukları olmuştur. tarık akan yasemin erkut ile tam 4 sene evli kalmış ve sonrasında boşanmıştır ardından acun günay ile birlikte yaşamış ve bu kişiyle hayatını birleştirmemiştir.
tarık akan yakışıklılığı ile yeşilçam da oldukça adından söz ettiren bir aktör olmuştur özellikle aşk filmlerinin aranan ismi olmuş ve sürekli olarak başrol oynamıştır. uzun yıllar devam eden hababam filmi serisinde de damat ferit olarak boy göstermiştir. sanat hayatı boyunca bir çok iyi filmde rol almış ve her zaman sevilen ve takdir edilen bir kişiliğe sahip olmuştur. sanat hayatı boyunca birçok ödüle layık görülmüştür. tarık akan siyasi görüşünden dolayı birkaç defa tutuklanmış gözaltına alınmış ve yargılanmıştır. ancak görüşlerini belli etmekten hiçbir zaman çekinmemiştir.
tarık akan akciğer kanseri tedavisi görüyordu ancak bu hastalıktan kurtulamadı ve 16 eylül 2016 yılında hayata veda etti.18 eylül 2016 tarihinde ise adına düzenlenen anma töreninin ardından bakırköy'de bulunan zuhuratbaba mezarlığına defin işlemleri sağlandı.
yeşilçam ve türk sinema tarihi açısından kesinlikle iz bırakmış bir isimdir. ne kadar zaman geçsede ismi ve kendisi ayrıca oynadığı filmler unutulmayacak ve nesiller boyunca aktarılarak izlenecektir. sanatçılar bu şekilde öldükten sonra bile hayata dair bıraktıkları izlerle hayatlarımızda yaşamaya devam ediyorlar. gerçekten onlar gibi sanatçılar bir daha gelmeyecektir. hem sanatsal hayatı hem de kendi kişiliği bakımından ve hiçbir zaman görüşlerini çekinmeden kimseye yalakalık etmeden yaşamış ve onuruyla gururuyla hayatını tamamlamıştır. bu devirde onun gibi görüşlerini korkusuzca belli eden sanatçılar kalmadı. bu değerlere sahip çıkmalıyız.

1

tarık akan gerçek adıyla tarık üregül, üniversitede gazetecilik eğitimi alan, sonra ses dergisinin düzenlediği yarışmaya katılıp birinci olunca yeşilçam'a filmler yapmaya başlayan aktörümüzdü.
akciğer kanserinden vefat etmiştir. atatürk'çü, sosyal demokrat ve taş okulları diye de eğitime hizmet veren bir bireydi.

0

tarik akan yeşilçam sinemalarının yakışıklı jönlerinden biriydi. rahmetli .oldu.evli ve 3 çocuk babasıydı sanırım.yesilcamda biz onu hep ferit olarak tanıdık. yakışıklı, çapkın, zengin aile oğlu olarak.ses gazetesinin yarışmasında birinci si olarak yeşilçama girmiştir.