0

devletçilik ilkesi devletin imkanları ile halkın refahına ve imkanlarına dönük faaliyetler olarak söyleyebilirim. bu ilke ile ilişkili olarak yapılmış olan inkılaplardan hatırladıklarım şunlardır :
- birinci 5 yıllık kalkınma planı uygulanması
-sümerbank'ın kurulması
-maden tetkik ve arama enstitüsü'nün kurulması
-kabotaj kanunu'nun çıkarılması
-devlet üretme çiftliklerinin kurulması
-etibank'ın kurulması
-kamu iktisadi teşebbüslerinin kurulması
-devlet demir yollarının açılması

0

devletçilik bir ülkede yapılan sosyal, ekonomik çalışmaların devlet eliyle gerçekleştirilmesi ilkesine verilen bir isimdir. türkiye'de günümüzde pek uygulanmayan bir politikadır. devletçilik ayrıca atatürk'ün altı ilkesinden biridir. günümüzde özel sektör ve özel yapım şirketleri olduğu için ayrıca liberal bir ekonomi benimsendiği için geri planda kalmış olan bir ilkedir. ilk başlarda kabul edilip bu ilke ile yapılan çalışmalardan bazıları şunlardır:
1. birinci beş yıllık ve ikinci beş yıllık ekonomik kalkınma planlarının yapılması lakin ikinci beş yıllık kalkınma planı uygulanamamıştır.
2.devlet bankaları kurularak devlet eliyle halka destek ve sermaye sağlanmaya çalışılmıştır.
3.sanayi yatırımları için devlet eliyle sümerbank ve etibank gibi iki önemli banka kurulmuştur.
4.denizbank kurulmuştur. deniz faaliyetlerine devlet desteği sağlamak için kurulan bir bankadır.
5.faiz oranları devlet tarafından belirlenmesi kararı alınmıştır.
6.milli korunma kanunu çıkarılarak milli kaynaklara destek verilmiştir. onların korunmasına öncelik verilmiştir.
7.özel kurumlara ait mülkler devlet tarafından özelleştirilerek kendi himayesine alınmaya çalışılmıştır.

0

devletçilik bir devletin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmay, ı bireyin elinden alıp kendisinin desteklemesi demektir. ekonomi ile, kalkınma ile girişimcilikle ve sermaye ile ilgili tüm olaylar devletin elinde toplanır. çünkü insanlar sermaye bulmakta, girişimcilik yapmakta ve ekonomi alanında sıkıntılar çekebilir. devlet bunların üstesinden gelebilecek tek güçtür. devletçilikle ilgili yapılan yenilikler ;fabrikaların açılması ile başlar, daha sonra yabancı işletmeler satın alınmıştır, artık millileştirme politikası uygulanır. beş yıllık kalkınma planı hazırlanmıştır. tarımı destekleyici çalışmalar yapılmıştır, mesela bankalar kuruldu ve çiftçiye oradan kredi verildi gibi halka destek olacak çalışmalar yapıldı. kabotaj kanunu kabul edildi. denizlerle ilgili bir şeydir bu. kabotaj kanunu türk denizlerinde başka milletlerin yaklaşımını yasaklamaktır. kapitülasyonlar kaldırıldı, çünkü artık devletimiz herhangi bir devlete ayrıcalık verecek durumda değildi. türkiye cumhuriyeti, kendi ülkesini ve kendi insanlarını düşünmek zorundaydı. devlet bankaları kuruldu. atatürk orman çiftlikleri kuruldu. bu ve bunun gibi türkiye'de halkın yapamayacağın şeyleri devletin tek elden yapması ve halka geçinmeleri için ekonomik düzeyleri için sağlayacağı tüm yararlar devletçilik ilkesi doğrultusunda sayılır.